Hoće li Fejsbuk popustiti: Pritisak na Zakerberga da dozvoli špijuniranje na „mesindžeru“

0

Fejsbuk je stavljen pred izbor: ili će ukinuti šifrovanje poruka ili će „hakovati“ pojedince koje vlada želi da špijunira

Američko Ministarstvo pravde vrši pritisak na kompaniju Fejsbuk da ukine potpuno šifrovanu komunikaciju na popularnoj aplikaciji za četovanje „mesindžer“ kako bi vlada mogla da špijunira „aktuelnu govornu komunikaciju“ u okviru krivične istrage u vezi sa ozloglašenom bandom „Mara salvatruča“ (MS-13).

„Fejsbuk“ je dosada odbijao zahtev, saznaje „Rojters“.

Kompletno šifrovanje (End-to-End encryption) znači da samo učesnici u razgovoru vide poruke i njihov sadržaj i da „Fejsbuk“ nema pristupa tim podacima.

„Rojters“ prenosi da se slučaj prisluškivanja u Kaliforniji čuva u tajnosti i da zbog toga informacije i dokumenti o tome nisu dostupni javnosti. Početkom nedelje vlada je navodno optužila „Fejsbuk“ za nepoštovanje suda zato što je kompanija odbila da se povinuje zahtevima, prenosi „Blic“.

Fejsbuk je stavljen pred izbor: ili će ukinuti šifrovanje poruka ili će „hakovati“ pojedince koje vlada želi da špijunira. Kako se saznaje, kompanija za sada nije spremna ni na jedno ni na drugo, ali ako bude prisiljena da ukine šifrovanje, to bi bio uznemirujući presedan sa ozbiljnim posledicama po aplikacije koje su osmišljene da čuvaju privatnost.

 

Nedeljnik

POSTAVI ODGOVOR

*