Хокинг: Људска раса нема будућност ако се не отисне у свемир

Забринут за нашу планету и људски опстанак на њој, британски физичар Стивен Хокинг каже да би човечанство морало одлучније да се окрене звездама, истраживању свемира и насељавању других планета.

0

Славни научник страхује да људи неће преживети још хиљаду година на Земљи, јер, како каже, све је већа опасност од избијања неке глобалне катастрофе, као што је нуклеарни рат, генетски направљеног вируса или вештачке интелигенције.

Због тога, једина шанса за опстанак човечанства јесте свемирско путовање, што би омогућило људској раси да постане међупланетарна врста.

У говору пред студентима Оксфорда, Хокинг је причао о схватању свемира, од најстаријих митова до најновијих теорија. Сматра и да ће наука омогућити да проучавањем гравитационих таласа завиримо у Велики прасак.

„Наше схватање свемира се драматично променило у последњих 50 година и срећан сам што сам у малој мери могао томе да допринесем“, рекао је физичар.

Хокинг је говорио и о важности за опстанак човечанства да људи буду отворени за нове идеје.

„Живећи две трећине живота са претњом смрти која виси нада мном научило ме је да искористим сваки минут. Као дете сам провео много времена гледајући небо и звезде и питао се где је вечности дошао крај. Као одрастао сам постављао питања: Зашто смо овде? Одакле смо дошли? Да ли је бог створио универзум? Које је значење живота? Зашто универзум постоји? На нека питања сам одговорио. Друга и даље постављам“, истакао је Хокинг.

Верује да је људској раси преко потребна нова генерација истраживача која ће храбро „закорачити“ у наш соларни систем и даље.

„Ови први астронаути ће бити пионири. Улазимо у ново доба свемирског истраживања које ће заувек променити наш свет“, сматра физичар.

РТС

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*