Холанђанин после две године живота у Србији: „Чини ми се да живим у земљи са много Тесла“

0

Фабијан Вендриг се у августу 2014. године преселио из Холандије у Београд због супруге која је Српкиња. Kако каже, за те две године научио је много о нашем народу и предивној земљи. У свом најновијем блогу открио је шта мисли о Србима после две године живота у нашој земљи. Текст преносимо у целости:

1. Срби су радознали и пријатељски настројени

Откако сам се преселио упознао сам 99,9% Срба који су пријатељски настројени према странцима. Kад год би им се обратио на страном језику одмах би ме питали одакле сам, да ли ми се свиђа Србија. То називам позитивном радозналошћу и нема ништа лоше у њој. Ако их поново сретнете сигурно ће вас се сетити.

2. Србија има прелепу природу

Прелепа природа са планинама, рекама, пећинама, кањонима, равницама и мочварама. Доста сам упознао природу Србије јер волим доста да путујем, али наставићу да је истражујем.

3. Срби су иновативни

Сви су чули за Николу Теслу (да, Србин је) који је био велики иноватор. Чини ми се као да живим у земљи са много Тесла: за сваку околност Срби нађу решење или бар оно привремено. То сам већ искусио, када сам био на рубу живаца, али хеј, увек постоји неки паметни Србин око вас који ће понудити једноставно решење за ваш проблем. У мојој старој земљи, Холандији возач аутобуса би одмах отишао за гаражу ако види да су врата покварена. У српским аутобусима ће једноставно ставити велики камен на врата и никога није брига: проблем решен!

4. Срби уживају у животу

Мастери у уживању. Економска ситуација у овој земљи није тако добра и људи се боре да преживе, али некако и поред тога извлаче најбоље што могу. Немојте се изненадити када чујете веселу музику на месту на којем то не бисте очекивали. Kада има нешто да се слави они ће то учинити и поред свих недаћа.

5. Српска храна је фантастична

Јако је укусна! Почео сам много боље да се храним откако живим овде (моја жена је поносна на то). Није ми се у почетку баш све свиђало, али све више и више откривам. Скоро је тек почео да ми се свиђа „свадбарски купус“, а следећи корак је чувена српска сарма.

6. Срби другачије дефинишу време

Српски минут не траје 60 секунди већ 120. Из тога произилази да Срби увек касне: ако имате састанак у 13х будите сигурни да неће почети пре 13:15. Друга ствар, када вам Срби кажу „за пет минута“ то ће највероватније бити 10 или 15, а можда чак и 20. Јужноевропски менталитет је стигао до Србије пре него што су стигли возови (који су такође каснили)…

7. Нема проблема вс Много проблема

Kада вам Србин каже „нема проблема“ то значи да заправо има много проблема. Сигурно ћете чути и фразу „само полако“, која значи да се проблеми неће скоро решити. У сваком случају тада креће иновативност и враћање на тачку 4.

8. Срби су гласни

Они говоре веома гласно. Чак и када нисам живео у Србији то сам примећивао. Једном када чујете конверзацију на српском мислићете да је у питању свађа, али заправо то је њихов нормалан разговор. Тада нисам могао да верујем, сада схватам.

9. Заласци сунца у Србији су предивни

Наравно да постоје многа места на свету на којима су заласци сунца прелепи, али ја их волим овде, посебно зими.

10. Промаја може убити Србе

Готово у сваком тексту о карактеристикама српског народа можете видети да се помиње промаја. Данас сазнање да промаја може „убити“ користим у много ефектнијем маниру: ако ми неки Србин буде досађивао средићу му „промају“. Једном ми је то колега намерно урадио, наместио промају и полудео сам. Полако се навикавам на живот у Србији. После две године могу да кажем да сам срећан што живим овде!

Б92

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*