Holanđanin posle dve godine života u Srbiji: „Živim u zemlji sa milion Tesli“

Holanđanin je u svom najnovijem blogu otkrio je šta misli o Srbima posle dve godine života u našoj zemlji

1

Fabijan Vendrig se u avgustu 2014. godine preselio iz Holandije u Beograd zbog supruge koja je Srpkinja. Kako kaže, za te dve godine naučio je mnogo o našem narodu i predivnoj zemlji. U svom najnovijem blogu otkrio je šta misli o Srbima posle dve godine života u našoj zemlji. Tekst prenosimo u celosti:

1. Srbi su radoznali i prijateljski nastrojeni

Otkako sam se preselio upoznao sam 99,9% Srba koji su prijateljski nastrojeni prema strancima. Kad god bi im se obratio na stranom jeziku odmah bi me pitali odakle sam, da li mi se sviđa Srbija. To nazivam pozitivnom radoznalošću i nema ništa loše u njoj. Ako ih ponovo sretnete sigurno će vas se setiti.

2. Srbija ima prelepu prirodu

Prelepa priroda sa planinama, rekama, pećinama, kanjonima, ravnicama i močvarama. Dosta sam upoznao prirodu Srbije jer volim dosta da putujem, ali nastaviću da je istražujem.

3. Srbi su inovativni

Svi su čuli za Nikolu Teslu (da, Srbin je) koji je bio veliki inovator. Čini mi se kao da živim u zemlji sa mnogo Tesla: za svaku okolnost Srbi nađu rešenje ili bar ono privremeno. To sam već iskusio, kada sam bio na rubu živaca, ali hej, uvek postoji neki pametni Srbin oko vas koji će ponuditi jednostavno rešenje za vaš problem. U mojoj staroj zemlji, Holandiji vozač autobusa bi odmah otišao za garažu ako vidi da su vrata pokvarena. U srpskim autobusima će jednostavno staviti veliki kamen na vrata i nikoga nije briga: problem rešen!

4. Srbi uživaju u životu

Masteri u uživanju. Ekonomska situacija u ovoj zemlji nije tako dobra i ljudi se bore da prežive, ali nekako i pored toga izvlače najbolje što mogu. Nemojte se iznenaditi kada čujete veselu muziku na mestu na kojem to ne biste očekivali. Kada ima nešto da se slavi oni će to učiniti i pored svih nedaća.

5. Srpska hrana je fantastična

Jako je ukusna! Počeo sam mnogo bolje da se hranim otkako živim ovde (moja žena je ponosna na to). Nije mi se u početku baš sve sviđalo, ali sve više i više otkrivam. Skoro je tek počeo da mi se sviđa „svadbarski kupus“, a sledeći korak je čuvena srpska sarma.

6. Srbi drugačije definišu vreme

Srpski minut ne traje 60 sekundi već 120. Iz toga proizilazi da Srbi uvek kasne: ako imate sastanak u 13h budite sigurni da neće početi pre 13:15. Druga stvar, kada vam Srbi kažu „za pet minuta“ to će najverovatnije biti 10 ili 15, a možda čak i 20. Južnoevropski mentalitet je stigao do Srbije pre nego što su stigli vozovi (koji su takođe kasnili)…

7. Nema problema vs Mnogo problema

Kada vam Srbin kaže „nema problema“ to znači da zapravo ima mnogo problema. Sigurno ćete čuti i frazu „samo polako“, koja znači da se problemi neće skoro rešiti. U svakom slučaju tada kreće inovativnost i vraćanje na tačku 4.

8. Srbi su glasni

Oni govore veoma glasno. Čak i kada nisam živeo u Srbiji to sam primećivao. Jednom kada čujete konverzaciju na srpskom mislićete da je u pitanju svađa, ali zapravo to je njihov normalan razgovor. Tada nisam mogao da verujem, sada shvatam.

9. Zalasci sunca u Srbiji su predivni

Naravno da postoje mnoga mesta na svetu na kojima su zalasci sunca prelepi, ali ja ih volim ovde, posebno zimi.

10. Promaja može ubiti Srbe

Gotovo u svakom tekstu o karakteristikama srpskog naroda možete videti da se pominje promaja. Danas saznanje da promaja može „ubiti“ koristim u mnogo efektnijem maniru: ako mi neki Srbin bude dosađivao srediću mu „promaju“. Jednom mi je to kolega namerno uradio, namestio promaju i poludeo sam. Polako se navikavam na život u Srbiji. Posle dve godine mogu da kažem da sam srećan što živim ovde!

newsweek.rs

1 KOMENTAR

 1. 1….
  2…
  3…
  4…
  5…
  6…
  7…
  8…
  9…
  10…
  11. – SRBI NISU ZLI!!!

  “Epizoda!

  Tako se moj prijatelj i bivši kolega iz benda Urbana gerila, koji već
  trideset godina živi u Britaniji, prisetio epizode sa srpskih protesta
  u Londonu povodom NATO bombardovanja 1999.
  Prišla mu je Engleskinja s malom ćerkom, i usledio je dijalog.
  „Objasnite mi šta se tačno događa u vašoj zemlji, pošto mislim da nije
  sve onako kakvim se prikazuje na našoj TV.“
  „Šta vas buni?“ upitao je moj ortak.
  „Pa, zbunio me je razgovor s mojom ćerkicom pre pet minuta. Pitala me je
  zašto se bombarduju Srbi?

  Rekla sam joj zato što su zli.

  A moja ćerka je samo kratko rekla na to: ‘Pa, ako su oni zli, zašto oni
  nas ne bombarduju?'“

  Dragan Slavnić

POSTAVI ODGOVOR

*