Холандки обавештајци прикупили доказе о уплитању Русије у америчке изборе

0

Низоземске обавјештајне службе су пружиле америчким колегама „кључне доказе“ о руском уплетању у предсједничке изборе 2016., пишу у петак низоземски медији које је Kремљ одмах оптужио да потичу „антируску хистерију“.

Пошто су се убацили у мрежу скупине руских хакера познату под именом Цозy Беар, низоземски агенти су обавијестили америчке службе док су проматрали како познати хакери преснимавају „тисуће“ е-маилова демократске странке прије америчких избора.

Низоземске сигурносно-обавјештајне службе (АИВД) су то пратиле од 2014., објавили су дневник De Volkskrant  и јавна телевизија Nieuwsuur.

Оне су пружиле „кључне доказе о руском уплетању“ и „техничке“ доказе о информатичком нападу на америчку Демократску странку, наводе медији, позивајући се на непознате америчке и низоземске изворе.

Пошто су случајно ушли у рачуналну мрежу скупине којом се координирало из свеучилишне зграде близу московског Црвеног трга, агенти су имали приступ и сигурносним камерама.

„Не само да обавјештајна служба сада може виђети што Руси раде, него може виђети и тко то ради“, пише Де Волкскрант.

АИВД је 2015. упозорио америчку службу „на нападе руских хакера (…), али су прошли мјесеци док САД није постао свјестан да Руси тиме утјечу на америчке изборе. А хакери АИВД-а су гледали како се то догађа њима пред очима“, пише лист.

Гласноговорница АИВД-а није хтјела коментирати писање низоземског листа. „Никада не коментирамо операције“, рекла је за АФП.

Низоземски обавјештајци су по снимкама сигурносних камера закључили да је скупину Цозy Беар водила руска вањска обавјештајна служба (СВР).

Тренутачно истрагу о дослуху екипе Доналда Трумпа с Русијом води посебан државни тужитељ и бивши равнатељ ФБИ-ја Роберт Муеллер.

„Ако низоземски медији желе долијевати уље на ватру антируске хистерије у САД-у, то баш и није најпоштеније“, реагирао је у петак гласноговорник Kремља Дмитриј Песков на тисковној конференцији.

„А позивати се на информације из низоземских новина није најбоља ствар“ коју могу учинити, додао је.

Шпијунирање Цозy Беара трајало је између једне и двије и пол године, пише низоземски тисак који тврди да су хакери АИВД-а напустили мрежу скупине.

 

 

Јутарњи

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*