Холандски ветерани разматрају тужбу против државе због Сребренице

Око стотину бивших холандских припадника мировних снага УН можда ће тужити холандску владу зато што их је послала да бране Сребреницу 1995. године, након што је министарка одбране признала да је то била "немогућа мисија", изјавио је њихов адвокат.

0

Око стотину бивших холандских припадника мировних снага УН можда ће тужити холандску владу зато што их је послала да бране Сребреницу 1995. године, након што је министарка одбране признала да је то била „немогућа мисија“, изјавио је њихов адвокат.

„Држава (Холандија) је ове војнике послала у немогућу мисију, а затим их напустила“, рекао је адвокат Мајкл Руперти АФП-у.

Адвокат наводи да је мисија у Сребреници војницима „нанела велику штету, физички, психички, финансијски, као и штету у њиховом друштвеном животу“.

У јуну ове године, министарка одбране Џенин Хенис Плашерт је изјавила да је батаљон послат у Босну „без адекватне припреме, без одговарајућих средстава, са мало информација, како би заштитили мир који више не постоји“.

„То је била нереална мисија, у немогућим околностима“, рекла је Џенин Хенис Плашерт.

Адвокат војника наводи да су његови клијенти већ 20 година на „лошем гласу“ и да их и дан-данас људи и на фудбалским трибинама запиткују „зашто нису предузели нешто“.

„Њихова људска и војна репутација су много претрпеле, јер су напуштени од сопствене владе“, рекао је Руперти и напоменуо да пре подношења тужбе жели да се састане са министарком одбране.

РТС

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*