„Холокауст се никад није догодио“: Наци баба осуђена на шест месеци затвора

0

Адвокат Урсуле Хаверберк, познатије као Наци баба, позивао се на право слободе изражавања, тврдећи да су јој ускраћена демократска права

Урсула Хаверберк проглашена је кривом пред немачким судом због иницирања тврдњи да је Холокауст био фикција и да није било гасних комора у Аушвицу.

Осмадесетогодишња Урсула је због тврдњи, на једном догађају у Берлину, у јануару, да се Холокауст никада није догодио и да нико од 1.100.000, углавном Јевреја, није убијен у гасним коморама концентрационог логора, осуђена на казну затвора од шест месеци.

Пред судом је, поновивши спорну причу, рекла да се не осећа кривом због изјава тј. навода које је, како је рекла, цитирала из једне књиге. Међутим, након што је суд студирао двоминутни видео-снимак на којем се види како прича о тој теми, утврдили су да је ипак, у питању био њен говор и осудили је на казну затвора.

Адвокат Урсуле Хаверберк, познатије као Наци баба, позивао се на право слободе изражавања, тврдећи да су јој ускраћена демократска права.

Ова немачка неонацисткиња је раније, такође осуђивана казном затвора због садражаја неколико текстова које је написала за часопис „Глас Рајха“, а у којима је негирала холокауст, што је у Немачкој кривично дело. У Хамбургу је тада од судије захтевала да докаже да је Аушвиц био логор смрти, на шта је он рекао да не може да дискутује с неким ко не може да прихвати чињенице и додао да „такође не треба да доказује да је Земља округла“.

 

 

Б92

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*