ХР о отказаној посети Вучића: Не морамо бити пријатељи…

0

Из Kабинета председнице Хрватске Kолинде Грабар Kитаровић реаговали су на отказану планирану посету председника Србије Александра Вучића Хрватској.

„Председница Републике Хрватске Kолинда Грабар Kитаровић у више наврата је нагласила да дијалог нема алтернативу у односима са свим суседима, укључујући и Србију. Потписивањем Суботичке декларације почели су да се стварају предуслови за рјешавање отворених питања. У складу с тим, након избора Александра Вучића за председника Републике Србије, започети су разговори о службеној посети Хрватској. Позив председнице Републике Хрватске председнику Вучићу упућен је с циљем даље нормализације односа и изградње међусобног поверења“, подсећа се у саопштењу Kабинета хрватске председнице, преноси загребачки „Јутарњи лист“.

Додаје се, да „С обзиром на најновији развој догађаја и околности које не доприносе изградњи међусобног поверења, Председница Републике Хрватске проценила је како у овом тренутку не постоје предуслови за остварење посете“.

У контактима два кабинета председника постигнута је сагласност о одлагању посете која је била планирана до краја ове године, наводе из Kабинета председнице Хрватске.

„Главни циљ посете Председника Републике Србије Хрватској, кад до ње дође, мора да представља позитиван искорак у решавању отворених питања и да придонесе побољшању односа две државе, које не морају бити пријатељске, али морају сарађивати ради сопствене будућности и стабилности југоисточне Европе“, истиче се у саопштењу..

„Јутарњи лист“, подсећа да су неслужбено председника Србије ускоро очекивали у Хрватској, али је последњих дана дошло до оштрих критика након што су водећи српски званичници упутили критике Хрватској. Вучић је у интервјуу за Радио-телевизију Србије изјавио како је “доношење Закона о хрватским бранитељима отварање Пандорине кутије и неприхватљиво за Србију” па додао да ће се онда у Србији донети још 500 закона о томе шта је направљено Србима у Јасеновцу или Олуји.

Српски министар одбране Александар Вулин изјавио је пак да је рат у Хрватској био „грађански“.

Ивица Дачић, министар спољних послова, изјавио је да је протест Хрватске поводом откривања споменика мајору ЈНА Милану Тепићу у Београду још један пример „лудила“ и нови доказ да су „хрватски званичници оболели од антисрпске хистерије“.

Премијер Андреј Пленковић је у среду казао да не мисли да је тренутак прикладан за посету.

Председник Александар Вучић посетиће Загреб када разговоре између њега и хрватске председнице омогуће мирније околности и другачија политичка атмосфера,
сазнаје Тањуг у круговима блиским председнику Вучићу.

 

 

Јутарњи. хр

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*