ХРАБРИ ОБУЋАР: Ризиковао и постао ПРВИ ЧОВЕК КОЈИ ЈЕ ПОБЕГАО ИЗ АУШВИЦА

0

Укупно је 928 мушкараца, жена и деце покушало да побегне из Аушвица, настрашнијег концентрационог логора током Другог светског рата. Само 196 је успело у том подухвату, а овај човек био је први!

Милиони људи убијени су у Аушвицу. Хитлеров логор смрти постао је пако на земљи за све који се нису уклапали у болесни нацистичку филозофију, а масовне егзекуције су систематски вршене над свима који би допали овог страшног места. Један од оних који није желео да чека да на њега дође ред био је пољски обућар Тадеуш Виејовски – први човек који је побегао из Аушвица.

Истини за вољу, Тадеуш је био међу првима који су допремљени у логор смрти. Разлог његовог затварања данас је заборављен. У Аушвиц је стигао 14. јуна 1940. На руци су му истетовирали број 220.

Тадеуш је знао да ту не сме да остане дуго. Убрзо се спријатељио са групом Пољака који су радили као електричари запослени у Аушвицу. Петорица су били припадници покрета отпора и успели су да донесу и прошверцују у Аушвиц цивилну одећу и новац за Тадеуша.

Само неколико недеља по доласку, 6. јула 1940. године, Тадеуш Виејовси је једноставно ишетао из логора смрти заједно са електричарима.

Они су му помогли да се укрца у воз и спаси. Тада су га последњи пут видели.

Када је откривено да је побегао, нацисти су натерали 1.311 заробљеника да стоје 20 сати док су их наизменично тукли и ударали по ногама. То није издржао пољски Јеврејин Давид Вонгзевски и тако понео једну много трагичнију титулу – прва жртва Аушвица.

Прича је ипак имала трагичан крај. Електричари који су Виејовском помогли да побегну, убрзо су ухапшени, претучени и остављени у логору. Само је један од њих преживео и дочекао крај Другог светског рата.

Што се Тадеуша тиче, његова грешка је била што се вратио у родни крај и годину дана живео скривајући се и тајно виђајући са породицом. Године 1941. нацисти су га пронашли, послат је у логор у Јаслу и тамо убијен.

 

Дневно

 

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*