Храм на планини који посетиоцима служи топли напитак… ако преживе до врха! (ВИДЕО)

0

Храм на врху планине Хуа Шан нуди освежење и предах свим посетиоцима који преживе најопаснију стазу на свету

Смештен на најјужнијем врху кинеске планине Хуа Шан, храм за будисте и таоисте сада нуди освежење свима који достигну врх пењући се, како се сматра, најопаснијом пешачком стазом на свету.

Планину Хуа Шан чини пет врхова и на сваком од њих налази се по један храм услед значајне религиозне важности коју планина има већ вековима. На најудаљенијем, јужном врху, налази се храм у ком се служи чај храбрим посетиоцима које привлаче овакве опасне авантуре.
Да би се до храма стигло, прво се морају проћи „Небеске степенице“ (низ камених степеника уклесаних у планину) које су толико стрме да вас само један погрешан корак може довести до тога да паднете уназад. На врху степеништа, климави трајект превози пењаче високо изнад планинске долине до Јужног врха.

 

На успону Јужног врха пут скоро да нестаје па пењачи морају да иду постранце дуж саме падине преко танког слоја који изгледа као низ привезаних шперплоча. Чак и ове даске престају у неком тренутку и пењачима на располагању остаје само ланац и клинови на којима могу да стоје стотинама метара од земље. У следећој фази ове авантуре чека вас још један низ старих степеница које воде до храма, а у поређењу са овим оштрим нагибом све претходно чини се као мачији кашаљ.

Услед све веће посете последњих година, кинеска влада је преузела неопходне мере да ову руту учини безбеднијом тако што је саградила потпору дрвене платформе и узидала више ланаца за које се посетиоци придржавају. И поред тога, сваке године одређени број пењача погине на овој вртоглавој стази. Они који истрају до краја, попију своју (заслужену и муком зарађену) шољу чаја у храму на врху.

 

АО

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*