Хризостом протерује Качавенду

0

Свети архијерејски синод СПЦ размотриће ускоро положај пензионисаног епископа зворничко-тузланског Василија (Kачавенде) и преиспитаће његов боравак у Манастиру Свете Петке

СВЕТИ архијерејски синод СПЦ размотриће ускоро положај пензионисаног епископа зворничко-тузланског Василија (Kачавенде) и преиспитаће његов боравак у Манастиру Свете Петке у бијељинском насељу Пет језера.

Положај контроверзног епископа, према сазнањима “Новости”, биће разматран на иницијативу његовог наследника, владике Хризостома. Он је од најутицајнијих личности из врха СПЦ затражио измештање епископа Василија не само из манастира у Пет језера, већ и из Епархије зворничко-тузланске.

Да су односи између двојице архијереја затегнути, уверили су се у четвртак и верници ове епархије. На славској литургији поводом празника Свете Петке Василије први пут од пензионисања није саслуживао епископу Хризостому, који му је ускратио благослов да учествује у овом чину. Током службе Kачавенда је стајао међу “обичним” верницима, а своје место је изгубио и за славском трпезом.

Упућени у ситуацију у Зворничко-тузланској епархији напомињу да од првог дана смене на трону ове епископије траје и тихо неслагање двојице великодостојника. Хризостом је од Василија, између осталог, још пре три године, затражио да измести гробницу коју је за случај смрти припремио у манастиру Светог Василија Острошког, у центру Бијељине. Бивши епископ оглушио се на овај захтев, а селидба његовог почивалишта је одложена.

– И данас је нејасно какав је статус Василија Kачавенде, који је оставку на владичанску дужност поднео “из здравствених разлога” – каже саговорник “Новости” из Зворничко-тузланске епархије.

Владика Хризостом последњих месеци не крије, чак ни у званичним актима, да му смета присуство епископа Kачавенде. Kонтроверзног владику оптужује да својим деловањем и контактима подрива канонски поредак у епархији.

– Синод би требало да утврди да ли је црквени поредак заиста нарушен, као и да ли су Kачавендини контакти са свештеницима и верницима штетни или је посреди само жеља новог епископа да се ослободи свог претходника – каже наш саговорник.

У круговима блиским епископу Василију Kачавенди говори се да он ни по коју цену неће напустити Бијељину, јер у овом граду упркос свим скандалима, и даље има велики утицај.
ВЛАДИKЕ ПЕНЗИОНЕРИ

ЕПАРХИЈА зворничко-тузланска дом је још једном црквеном пензионеру – разрешеном владики средњоевропском Kонстантину. Он борави у манастару Тавна, где слободно служи литургије и прима посете верника. Његов боравак засад није споран, нити постоје било какве притужбе на његово понашање. Манастир Тавна посећује и његов брат, такође разрешени канадски владика Георгије.

 

 

Новости

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*