Hronika Goran Rakić: Nakon ulaska Srpske liste u Vladu Kosova veoma brzo će biti formirana Zajednica srpskih opština

0

Predsednik Srpske liste Goran Rakić izjavio je danas da će nakon njihovog ulaska u Vladu Kosova „veoma brzo biti formirana Zajednica srpskih opština“.

Rakić je za Radio-Televiziju Srbije kazao da je formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO) bio jedan od uslova da Srpska lista bude deo vlade Ramuša Haradinaja i dodao da je formiranje ZSO medjunarodna obaveza Priština po Briselskom sporazumu.

„Nećemo se ponašati ucenjivački, nećemo gurati prst u oko Albancima, ali ćemo biti kamen u cipeli koji će stalno podsećati Prištinu na svoje obaveze. Mogu da obećam da će Zajednica srpskih opština biti formirana veoma brzo“, kazao je Rakić.

Dodao je da je poverenje između Srba i Albanaca odavno izgubljeno, ali da sada postoji mogućnost da ono bude vraćeno.

„Prvi razlog za to je izjava Ramuša Haradinaja da dijalog sa Beogradom nema alternativu“, rekao je Rakić i naveo da će Srpska lista biti ispred „svog naroda i da će se boriti za opstanak, ostanak i povratak raseljenih lica na Kosovo i Metohiju“.

Govoreći o formiranju Vojske Kosova o čemu se govori već nekoliko godina, Rakić je istakao da je stav Srpske liste poznat, kao i da su „svi svedoci da je Vlada iz svog ekspozea izbacila transformaciju Kosovskih bezbednosnih snaga u Vojsku Kosova“.

Dodao je da je garant za to i Rezolucija 1244 Saveta bezbednosti UN, prema kojoj je „KFOR jedina oružana snaga koja može obezbediti bezbednost na Kosovu“.

Govoreći o tome kako će se pomagati Srbima na Kosovu, Rakić je kazao da će se kroz institucije njima omogućiti bolji život. „Dobili smo Ministarstvo privrede i preko njega ćemo putem donacija i subvencija pomagati ljudima koji žive u ruralnim delovima na Kosovu i Metohiji, a imamo i podršku Vlade Srbije, preko 40.000 ljudi prima direktu pomoć naše vlade“, objasnio je Rakić.

Upitan o kritikama upućenim Srpskoj listi nakon odluke da uđe u Vladu Kosova Ramuša Haradinaja, Rakić je rekao da je neprimereno da neko ko sedi udobno u fotelji u Beogradu njima priča kako će živeti i čuvati svoju decu na Kosovu i Metohiji.

(Beta-RTS)

POSTAVI ODGOVOR

*