ХРОНОЛОГИЈА НАТО ЗЛОЧИНА: 10. април 1999. године (18.дан)

0

НАТО је саопштио да је у агресији на СРЈ од 24. марта погођено 150 циљева.

Делегација римокатоличке хуманитарне организације Свети Еђидио саопштила је по повратку из Београда да су југословенске власти одбиле да дају дозволу лидеру косовских Албанаца Ибрахиму Ругови да изађе из земље.

САД су саопштиле да шаљу још 82 ратна авиона као појачање ваздушним нападима НАТО против Југославије. Британија је упутила у Јадранско море носач авиона.

Специјални изасланик УН за људска права Јиржи Динстбир изјавио да нико не зна тачан број избјеглица са КиМ и да број од 600.000, о којем говори свјетска организација, представља само процјену која може да варира за више десетина хиљада.

Русија је дала нова увјеравања да нема намјеру да се умијеша у било какву конфронтацију на Балкану, изјавио је портпарол британског Форин офиса, након телефонског разговора руског и британског министра иностраних послова, Иванова и Кука.

Битка на Кошарама

Постало је јасно да напад на караулу Кошаре изводе у садејству терористи ОВК, албанска армија и армије неколико чланица НАТО. Напад који је почео 9. априла настављен је све док припадници ОВК нису заузели Маја Главу уз помоћ албанске и НАТО артиљерије. Настављено је гранатирање карауле Кошаре, тако да су војници Војске Југославије морали да напусте караулу поподне и повуку се на позиције изнад карауле које су биле лакше за одбрану. Око 19 часова припадници ОВК су ушли у напуштену караулу, а амерички Си-Ен-Ен и британски Би-Би-Си, су одмах били ту да извијесте о овом „успјеху“ ОВК.

ПРИНЦИП

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*