ХРОНОЛОГИЈА НАТО ЗЛОЧИНА: 11. мај 1999. године (49.дан)

0

Авијација НАТО је нападала током цијелог дана околину Приштине. У тим нападима погинули су четворогодишња Драгана Димић и брачни пар Бошко (60) и Јевросима (59) Јанковић, док су тешко рањени петогодишњи Бојан Димић, његов отац Синиша, и Окица Шешлија (71) пребачени у приштински клинички центар.

Петоро људи је рањено у нападу НАТО авијације на село Јарчујак недалеко од Краљева. Једна особа је погинула, а пет је рањено у нападу на складишта „Југопетрола“ и „Енергогаса“ у Нишу. Једна жена је погинула у селу Орљане код Дољевца. Пет лица је лакше повријеђено у нападу на село Мрчајевци, удаљено неколико километара од Чачка. Поново је бомбардовано насеље Мурино у општини Плав, на сјеверу Црне Горе. Мост на Лиму је срушен, али срећом, није било погинулих и рањених. На мети НАТО авијације је био и жељезнички надвожњак на аутопуту Београд-Ниш, два километра од Велике Плане. Детонације су биле веома јаке тако да су на оближњим кућама у Великој Плани и сусједном Великом Орашју попуцала сва стакла на прозорима. Жељезнички саобраћај је обустављен.

Кина је одбацила објашњење НАТО поводом ракетирања њене амбасаде у Београду и искључила могућност да је та зграда „грешком“ гађана. Кина је затражила да НАТО обустави агресију на СРЈ, прије него што Пекинг уопште размотри да ли да подржи план Групе 8 изјавио је у Пекингу специјални изасланик руског предсједника за Југославију Виктор Черномирдин. Основни принцип је престанак бомбардовања, и то је главна позиција, објаснио је Черномирдин становиште Пекинга након разговора са кинеским званичницима, и додао да политика употреба силе НАТО на СРЈ само отежава преговарачки процес.

Министар одбране Републике Српске генерал Манојло Миловановић изјавио је да авиони НАТО у нападе на СРЈ полијећу и са аеродрома у БиХ и Хрватској.

Портпарол Стејт департмента Џејмс Рубин изјавио је у Вашингтону да су захтјеви НАТО за решавање тзв. косовске кризе остали неизмијењени и да ће се, ако не буду испуњени, бомбардовање СРЈ наставити. Он је одбацио као „недовољно“ саопштење Врховне команде Војске Југославије о повлачењу неких снага са Косова и Метохије.

Битка на Кошарама

Током ноћи између 10. и 11. маја НАТО авијација је бацила забрањене касетне бомбе на војнике Војске Југославије који су нападали позиције тзв. ОВК испод Раша Кошареса, убивши 8 војника и једног официра а ранивши преко 40. То је омогућило терористима да одбију снаге ВЈ са те позиције на почетну.

ПРИНЦИП

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*