HRONOLOGIJA NATO ZLOČINA: 11. maj 1999. godine (49.dan)

0

Avijacija NATO je napadala tokom cijelog dana okolinu Prištine. U tim napadima poginuli su četvorogodišnja Dragana Dimić i bračni par Boško (60) i Jevrosima (59) Janković, dok su teško ranjeni petogodišnji Bojan Dimić, njegov otac Siniša, i Okica Šešlija (71) prebačeni u prištinski klinički centar.

Petoro ljudi je ranjeno u napadu NATO avijacije na selo Jarčujak nedaleko od Kraljeva. Jedna osoba je poginula, a pet je ranjeno u napadu na skladišta „Jugopetrola“ i „Energogasa“ u Nišu. Jedna žena je poginula u selu Orljane kod Doljevca. Pet lica je lakše povrijeđeno u napadu na selo Mrčajevci, udaljeno nekoliko kilometara od Čačka. Ponovo je bombardovano naselje Murino u opštini Plav, na sjeveru Crne Gore. Most na Limu je srušen, ali srećom, nije bilo poginulih i ranjenih. Na meti NATO avijacije je bio i željeznički nadvožnjak na autoputu Beograd-Niš, dva kilometra od Velike Plane. Detonacije su bile veoma jake tako da su na obližnjim kućama u Velikoj Plani i susjednom Velikom Orašju popucala sva stakla na prozorima. Željeznički saobraćaj je obustavljen.

Kina je odbacila objašnjenje NATO povodom raketiranja njene ambasade u Beogradu i isključila mogućnost da je ta zgrada „greškom“ gađana. Kina je zatražila da NATO obustavi agresiju na SRJ, prije nego što Peking uopšte razmotri da li da podrži plan Grupe 8 izjavio je u Pekingu specijalni izaslanik ruskog predsjednika za Jugoslaviju Viktor Černomirdin. Osnovni princip je prestanak bombardovanja, i to je glavna pozicija, objasnio je Černomirdin stanovište Pekinga nakon razgovora sa kineskim zvaničnicima, i dodao da politika upotreba sile NATO na SRJ samo otežava pregovarački proces.

Ministar odbrane Republike Srpske general Manojlo Milovanović izjavio je da avioni NATO u napade na SRJ polijeću i sa aerodroma u BiH i Hrvatskoj.

Portparol Stejt departmenta Džejms Rubin izjavio je u Vašingtonu da su zahtjevi NATO za rešavanje tzv. kosovske krize ostali neizmijenjeni i da će se, ako ne budu ispunjeni, bombardovanje SRJ nastaviti. On je odbacio kao „nedovoljno“ saopštenje Vrhovne komande Vojske Jugoslavije o povlačenju nekih snaga sa Kosova i Metohije.

Bitka na Košarama

Tokom noći između 10. i 11. maja NATO avijacija je bacila zabranjene kasetne bombe na vojnike Vojske Jugoslavije koji su napadali pozicije tzv. OVK ispod Raša Košaresa, ubivši 8 vojnika i jednog oficira a ranivši preko 40. To je omogućilo teroristima da odbiju snage VJ sa te pozicije na početnu.

PRINCIP

POSTAVI ODGOVOR

*