ХРОНОЛОГИЈА НАТО ЗЛОЧИНА: 12. април 1999. године (20.дан)

0

Око 11:00 ујутро бомбардован је путнички воз на прузи Београд-Солун у Грделичкој клисури 15 километара од Лесковца. Трећи и четврти вагон су потпуно уништени, док су локомотива и први вагон остали читави. Пронађено је девет угљенисаних лешева и још четири дијела људског тијела, а многи се воде као нестали. Тачан број погинулих и рањених до данас није са сигурношћу утврђен.

У Приштини је бомбардована шира околина аеродрома Слатина, а осам детонација чуло се јужно од града.

У Крушевцу је око бомбардован индустријски објекат „14. октобар“ и градска топлана.

У Крагујевцу је поново бомбардована фабрика аутомобила „Застава“.

У Панчеву је два пута у току дана бомбардована рафинерија нафте.

У Новом Саду је око бомбардована рафинерија, а оштећена је и водоводна инсталација.

У Сомбору је пети пут бомбардовано складиште „Нафтагаса“.

Оба вијећа Скупштине СРЈ усвојила одлуку о приступању СРЈ савезу Русије и Бјелорусије.

Посланици Демократске партије социјалиста Црне Горе у Вијећу грађана нису присуствовали овој сједници.

Шефови дипломатија земаља НАТО, на првом састанку од почетка агресије оптужили су предсједника СРЈ за хуманитарну катастрофу на КиМ и саопштили да напади неће престати све док Београд не испуни захтјеве које је раније поставио НАТО.

Генерални секретар УН Кофи Анан изјавио да од југословенског предсједника Слободана Милошевића још није добио одговор на пет захтјева за окончање кризе, али да се још нада и да је спреман да се састане са Милошевићем.

Амерички секретар за одбрану Вилијам Коен изјавио је да у САД и у НАТО не постоји консензус око упућивања копнених снага на СРЈ, због чега се то питање и не разматра.

Русија је затражила од Међународног суда правде у Хагу да утврди какве би правне последице за собом повлачила употреба силе против суверених држава без одобрења УН.

ПРИНЦИП

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*