ХРОНОЛОГИЈА НАТО ЗЛОЧИНА: 13. мај 1999. године (51.дан)

0

Касетним бомбама гађано је подручје између Урошевца и Приштине, а неколико бомби пало је и у близини Старог Трга и репетитора Кутловац. Са пет пројектила гађана је околина жељезничке станице у Призрену. У три налета је поново гађана зграда Телевизије Нови Сад.

Шеф америчког генералштаба Хенри Шелтон изјавио је на конференцији у Вашингтону да би Војска Југославије могла још „поприлично дуго“ да одолијева нападима НАТО и да је сукоб у Југославији можда још далеко од краја. Амерички министар одбране Вилијам Коен је, говорећи на истој конференцији, упозорио да ће НАТО, уколико предсједник СР Југославије Слободан Милошевић „не попусти“, наставити да напада југословенске снаге на Косову и Метохији све док их не деградира до тачке када ће терористичка ОВК моћи да преузме иницијативу.

Кинески представници у СБ УН истакли су да ће та држава блокирати изгласавање хуманитарне резолуције о тзв. косовској кризи све док СБ не осуди бомбардовање амбасаде Кине.

Невладина организација за заштиту људских права, „Human Rights Watch“, упутила је генералном секретару НАТО Хавијеру Солани писмо у коме је изразила забринутост због све већег броја цивилних жртава у агресији на СРЈ.

„НАТО тврди да ратује како би заштитио људска права. Ако је тако, од суштинске је важности да, без изузетка, поштује људска права у рату који спроводи. НАТО мора урадити све што је у његовој моћи како би избјегао погађање цивила“ – поручио је извршни директор ове организације, Кенет Рот. У поруци Солани изражава се посебна забринутост због уништавања фабрика, напада на електроенергетски систем, уништавања неколико југословенских ТВ и радио станица, напада на цивилне објекте као што су болнице и амбасаде, и напада на цивилна возила.

ПРИНЦИП

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*