ХРОНОЛОГИЈА НАТО ЗЛОЧИНА: 14. април 1999. године (22.дан)

0

НАТО је бомбардовао двије колоне албанских избјеглица код Ђаковице. Најмање 75 људи је погинуло, а 25 је тешко рањено. Званичници НАТО су за овај злочин оптужили Војску Југославије.

У Приштини је са 6 пројектила бомбардован аеродром Слатина, као и споменик косовским јунацима. Бомбардован је жељезнички мост на Лиму у близини Нове Вароши.

Код Рашке је са двије ракете бомбардован мост.

У Ваљеву је бомбардована фабрика „Крушик“ и највеће градско насеље. Од силине детонације оштећена је болница и пољопривредна школа.

Бомбардовано је село Извор код Пирота. Са 5 пројектила је бомбардована Куршумлија, а погођен је мост на ријеци Косаници. Касетним бомбама гађано село Павловац код Врања. Страдала је једна особа, а једна је тешко повријеђена.

Доњи дом руског парламента – Дума, великом већином гласова је одбио да разматра предлог о подршци одлуци југословенског парламента о присаједињењу СРЈ Савезу Русије и Бјелорусије. Југославија пристаје на размјештање међународних цивилних посматрача на КиМ под окриљем УН или других међународних организација, под условом да у ту мисију не буду укључени представници земаља које учествују у агресији на СРЈ, изјавио је предсједник Бјелорусије Александар Лукашенко после разговора са југословенским предсједником Слободаном Милошевићем у Београду. Лукашенко је рекао да му је Милошевић предао писмо са предлогом да се одмах приступи процедури стварања савеза Русије, Бјелорусије и СРЈ.

Предсједник Русије Борис Јељцин именовао Виктора Черномирдина за специјалног представника у преговорима о косовско-метохијској кризи. Шефови држава и влада ЕУ у Бриселу затражили да се мировно решење за КиМ, уз обуставу НАТО бомбардовања Југославије, нађе кроз усвајање резолуције у Савјету безбједности УН и успостављање привремене управе над КиМ, коју би вршила ЕУ, изјавио њемачки канцелар Герхард Шредер, у својству предсједавајућег ЕУ.

Команда Ратне морнарице ВЈ забранила је саобраћај у територијалним водама СРЈ и унутрашњим пловним путевима на Скадарском језеру и ријеци Бојани.

ПРИНЦИП

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*