ХРОНОЛОГИЈА НАТО ЗЛОЧИНА: 15. април 1999. године (23.дан)

0

Срушен је мост између Ковина и Смедерева. Бомбардована је Раковица у Београду, а уништене су стамбене зграде и пословни објекти. Од силине детонације оштећене су скоро све школе у Раковици. Бомбардован је Чачак, а погођен је и предајник РТС. Бомбардован је сјеверозападни дио Ниша. Бомбардована је Суботица, а погођен је најгушће насељени дио града. Бомбардована је „Петрохемија“ у Панчеву. Бомбардован је сјеверозападни дио Новог Сада, а са 3 пројектила погођена је и рафинерија нафте.

НАТО је признао да је погодио избјегличке колоне на Косову и Метохији. Џејми Шеј, портпарол НАТО је признао „грешку“ уз изјаву пилота Ф-16 да је „једно возило“ гађао ласерски навођеном бомбом. Саопштено је „дубоко жаљење“ и истовремено истакнуто како „у историји још није било војне операције са тако великим мјерама за минимизирање штете“. САД изразиле жаљење због цивилних жртава на КиМ, али и саопштиле да ће војне операције бити настављене. Југославија затражила хитну сједницу Савјета безбједности због напада на колону албанских избјеглица код Ђаковице.

Савјет безбједности УН затражио од СРЈ да „допусти конзуларним представницима да се састану са двојицом Аустралијанаца (Пратом и Валасом), који су ухапшени због шпијунаже“. Америчко Министарство одбране саопштило да ће од Конгреса, на име трошкова за операције против СР Југославије, затражити „нешто више од четири милијарде долара“. Кина је оптужила НАТО да је изазвао хуманитарну катастрофу на КиМ и поново позвала тај савез да оконча војне операције против СРЈ. Парламент ЕУ позвао лидера Ибрахима Ругову да посјети тај парламент и са посланицима разговара о кризи на Балкану.

Украјина је предложила мировни план за окончање сукоба на КиМ који предвиђа истовремени прекид ватре и слање на терен мировних снага из неутралних земаља. Портпарол југословенског Министарства иностраних послова Небојша Вујовић изјавио новинарима у Београду да ће СРЈ употријебити сву расположиву снагу да се одбрани од агресора, али и да ће енергично радити на политичком процесу на Косову и Метохију. Портпарол Социјалистичке партије Србије Ивица Дачић изјавио новинарима у Београду да су настављени директни разговори државне делагације и савезних власти са представницима косовских Албанаца о решавању проблема на Косову и Метохији. Дачић поновио да је стационирање страних трупа на КиМ неприхватљиво.

ПРИНЦИП

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*