ХРОНОЛОГИЈА НАТО ЗЛОЧИНА: 17. април 1999. године (25.дан)

0

У насељу Батајница, за вријеме дејства авијације НАТО, од шрапнела експлодираног пројектила погинула је трогодишња Милица Ракић. Њена смрт је постала симбол страдања и патњи дјеце Југославије. Приликом истог дејства лакше је повријеђен и двогодишњи дјечак Дражен Јанковић.

Бомбардовано је Ужице. Бомбардовано је Ваљево. Погођена је фабрика „Крушик“. Највише су оштећене проиводне хале. Оштећена је и фабричка здравствена станица, околне куће, обданиште и пољопривредна школа. НАТО је саопштио да се „југословенска кампања етничког чишћења Косова појачава и да је у њој убијено 3.200 људи“. Приказани су ваздушни снимци засеока Избице, за које се тврдило да могу бити индиција масовне гробнице. Обе „вијести“ саопштио је Џејми Шеј у Бриселу.

Европски стручњаци за анализу аеро-снимака одмах су упозорили да „масовна гробница“ на показаном снимку дјелује сувише уредно, више налик на паркинг него на прикривање масовног злочина. Пентагон је саопштио да је НАТО емитовао „погрешан снимак“ радио-везе пилота који је бомбардовао избјегличку колону код Ђаковице.

ПРИНЦИП

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*