ХРОНОЛОГИЈА НАТО ЗЛОЧИНА: 17. мај 1999. године (55.дан)

0

Поново је бомбардовано складиште „Беопетрола“ код Богутовца. Авијација НАТО је дејствовала по цивилним циљевима на подручју Сјенице и ширем рејону Ужица. У једанаестом нападу НАТО на Чачак погођени су Технички ремонтни завод, фабрика „Цер“ и жељезничка пруга која повезује Чачак са Краљевом.

Фински предсједник Марти Ахтисари рекао је да има подршку генералног секретара УН Кофија Анана у преузимању улоге изасланика за тзв. косовску кризу и најавио да би његов мандат требало да ускоро буде формализован. „Генерални секретар Кофи Анан рекао је да ћу имати његов благослов у свему овоме“, рекао је Ахтисари новинарима на аеродрому у Ослу, након састанка са норвешким министром иностраних послова и шефом Организације за европску безбједности и сарадњу Кнутом Волебеком. Он је такође затражио да му „што је могуће брже буде разјашњена потенцијална посредничка улога“, истичући да не жели да тај процес траје дуже него што је потребно. Ахтисари је рекао да још није утврђено путовање у Београд, али да постоје такви планови, јер су „потребни разговори о ситуацији да би се пронашло најбоље могуће решење“.

Предсједник ДСК Ибрахим Ругова изјавио је да његова странка неће прихватити понуђена мјеста у влади коју је формирала терористичка ОВК, а истовремено је позвао НАТО да настави бомбардовање СРЈ док се државне снаге не повуку са Косова и Метохије.

ПРИНЦИП

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*