ХРОНОЛОГИЈА НАТО ЗЛОЧИНА: 21. мај 1999. године (59.дан)

0

Најмање 19 особа је погинуло, а 10 рањено када је авијација НАТО гађала затвор у Истоку. Према ријечима управника затвора Александра Ракочевића, погинуо је и замјеник управника Неџмедин Каличанин. Још четири стражара су теже повријеђена. Велики број затвореника побјегао је за вријеме напада. Од 1.000, колико их је било на издржавању казне, многи су били припадници терористичке ОВК, рекао је Ракочевић.

Бомбардовано је складиште „Нафтагаса“, у јужној индустријској зони Сомбора, при чему је један човјек погинуо. Гађано складиште „Југопетрола“ у Радничкој улици у Београду. Резиденција швајцарске амбасаде у Београду претрпела је, током овог напада, знатна оштећења. Готово сви прозори швајцарске резиденције на београдском Сењаку, окренути према „Југопетролу“, попуцали су од снажних детонација. У швајцарској резиденцији у вријеме напада био је пријем поводом националног празника те државе.

Завршени су разговори специјалног руског изасланика Виктора Черномирдина са замјеником америчког државног секретара Стробом Талботом и финским предсједником Мартијем Ахтисаријем. Позивајући се на дипломатске изворе Итар-Тас је навео да су разлике између Русије и земаља чланица НАТО и даље остале велике, а посебно када је ријеч о обустављању напада на СРЈ. Политички директори министарстава иностраних послова седам индустријски најразвијенијих земаља свијета и Русије наставили су на Петерсбергу крај Бона разговоре о решавању тзв. косовске кризе. Циљ састанка је било усаглашавање текста нацрта резолуције Савјета безбједности УН, на основу које би били обустављени напади НАТО на Југославију.

ПРИНЦИП

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*