HRONOLOGIJA NATO ZLOČINA: 27. mart 1999. godine (4.dan)

0

Portparol Pentagona Kenet Bejkon saopštio je da su napadi snaga NATO na vojne ciljeve u Jugoslaviji izvršeni krstarećim raketama i borbenim avionima „stelt“. Ruski predsjednik Boris Jeljcin je uputio pismo podrške jugoslovenskom predsjedniku Slobodanu Miloševiću i osudio vojne akcije NATO. Donji dom ruskog parlamenta ogromnom većinom usvojio je izjavu kojom se oštro osuđuje agresija NATO na SRJ, traži hitno obustavljanje vojne akcije i predlažu mjere koje treba da preduzme rukovodstvo Rusije.

Generalštab Vojske Jugoslavije saopštio je novinarima da u agresiji na SRJ učestvuje deset zemalja sa između 100 i 200 aviona, od početka akcije ispaljeno je od 250 do 300 krstarećih raketa i projektila na 90 vojnih objekata na cijeloj teritoriji SRJ. U nekoliko gradova u Evropi održane su demonstracije protiv vazdušnih napada NATO na SR Jugoslaviju. Demonstracije su nastavljene i sledećih dana. Prištinski Media-centar je saopštio da su albanski teroristi izveli više od 20 napada na policiju.

Generalni sekretar NATO Havijer Solana naredio je početak druge faze kampanje protiv SRJ, odnosno gađanje većeg broj ciljeva – jedinice i opremu VJ na KiM. Predsjednik SRJ Slobodan Milošević poručio je tokom razgovora sa šefom ukrajinske diplomatije Borisom Tarasjukom da su građani SRJ „odlučni u riješenosti da ni po koju cijenu ne dozvole neprijateljima da okupiraju zemlju“. Francuska pozvala Rusiju da pomogne u nastavku diplomatskih mirovnih napora za rešenje, kada četiri dana bombardovanja nije izazvalo pukotine u odlučnom odbijanju Jugoslavije da prihvati zahtjeve Zapada. Inostrani novinari protjerani odlukom Ministarstva za informisanje Srbije, vraćeni su u Beograd, izjavio ministar za informacije SRJ.

PVO oborila američki avion F-117A „Noćni soko“ u ataru sela Buđanovci

Zapis u Ratnom dnevniku zamenika komandanta 3. raketnog diviziona 250. rbr PVO, potpukovnika Đorđa Aničića

Na vatreni položaj stižem oko 20:30 časova. Prilazeći sredstvima prolazim pored lansirne rampe. Rakete su na pripremi, a ugao nagiba veliki. Lagani drhtaj tela, jer ne znam šta se dešava u kabini. Ulazim i sedam na mesto pomoćnika rukovaoca gađanja umesto majora Stoimenova. Dani drema oslonjen na blokove za upravljanje radom lansirnih rampi. Nema blizu ciljeva u vazduhu, ima ih na većim daljinama na raznim azimutima.

Odjednom na pokazivaču osmatračkog radara, na azimutu 195 uočavam cilj, na daljini od 23 kilometra. Kažem: „Dani, ovaj ide na nas“! Ciljevi su se približavali. Na daljini 14-15 km i azimutu 210 stepeni rukovalac gađanja potpukovnik Zoltan Dani je naredio traženje cilja. Ja sam naredio „Antena“ – uključeno je zračenje nišanskog radara. Tog momenta počinje igra mačke i miša. Zračimo više od 10 sekundi neuspešno tražeći cilj. Naređujem: „Prekini traženje-ekvivalent“! Posle nekoliko trenutaka Dani naređuje traženje cilja na azimutu 230, a ja momenat zračenja. Veoma brzo, za par sekundi, cilj je pronađen, točkići su škljocnuli više puta, ali operatori ručnog praćenja nisu mogli da ga prihvate. Cilj je išao u manevar velikom uglovnom brzinom. Zračili smo više od 10 sekundi. Ponovo je vreme zračenja predugačko i ponovo naređujem:“Prekini traženje-ekvivalent“!

Ponovo vidim cilj na azimutu 240 stepeni i daljini od 14 km. Cilj vrši manevar kursom, lepo se vidi na pokazivačima osmatračkog radara. Pokušavamo isti postupak treći put na azimutu 240. Točkići oficira vođenja škljocaju, operatori ga gube. Taman sam mislio da ni ovaj pokušaj neće uspeti, kada je stariji vodnik Matić uzviknuo: „Daj ga, daj ga, imam ga“! Točkići su škljocnuli i operatori su ga prihvatili. Stabilno praćenje, azimut 242 stepena, daljina 14,5 km… Oficir za vođenje izveštava: Azimut 250 stepeni, daljina 13 km.

„Cilj uništi, metod t/t, lansiraj!“, komandovao je Dani. Potmula eksplozija. Start prve rakete, posle 5 sekundi i druge, Operatori stabilno prate. Posmatram ekran operatora praćenja. Svetlosni bljesak i eksplozija prve rakete na cilju. Cilj je uništen. Naređujem: „Skidaj visoki“! Daljina 10-11 km, azimut 270 stepeni-izveštava oficir vođenja Muminović. Gledam ekran osmatračkog radara. Panika u vazduhu. Svi su se razbežali, nigde ni jednog cilja.

Posle 20-30 minuta dobijamo komandu Priprema za marš! Treba brzo napustiti lokaciju lansiranja. Premoren sam. Nisam spavao dva dana i noći. Na radio-vestima u 22:00 časa čujemo da smo oborili F-117A. Olupina je pala u atar sela Buđanovci. Premeštaj na naredni vatreni položaj je bio vrlo brz. Euforija i moral znatno su porasli u jedinici. Svi zovu, čestitaju. Napetost je popustila. Nestalo je grča. Povratila se vera da se nešto može uraditi. Oduševljenje je vladalo u narodu okolnih sela. Svi su nas posmatrali sa velikim poštovanjem.

PRINCIP

POSTAVI ODGOVOR

*