ХРОНОЛОГИЈА НАТО ЗЛОЧИНА: 30. април 1999. године (38.дан)

0

Авиони НАТО имали су 600 узлијетања у току 24 сата, саопштио је портпарол НАТО Џејми Шеј. Кратко вријеме по престанку бомбардовања циљева у центру Београда, снажни земљотрес, јачине 5,5 Рихтера, погодио je град. Епицентар је био у близини Ваљева.

Ступио je на снагу нафтни ембарго Европске уније против СРЈ. Русија је саопштила да неће поштовати ембарго на увоз нафте у Југославију, јер је у супротности са међународним правом. Поштујући нафтни ембарго, Бугарска je неформално затворила граничне прелазе према СРЈ. Црна Гора затражила да буде поштеђена нафтног ембарга и изразила спремност да дозволи међународну контролу свог увоза.

Портпарол југословенског МИП Небојша Вујовић изјавио да само Савјет безбједности УН има легитимитет да одлучује о међународном присуству на Косову и Метохији и да СРЈ може прихватити само ненаоружане мировне снаге. САД и НАТО оцијенили да предлози СРЈ не удовољавају условима које је НАТО поставио за окончање ваздушних удара.

Специјални руски изасланик Виктор Черномирдин изјавио након разговора са југословенским предсједником Слободаном Милошевићем да „постоји солидан помак“ ка мирном решењу косовске кризе.

Челници НАТО разговарали у Бриселу с представницима косовских Албанаца, који су изјавили да је једино решење за долазак трупа НАТО.

Злочин НАТО зликоваца у Мурину

Један од најтежих злочина током НАТО агресије на СР Југославију десио се 30. априла 1999. године у варошици Мурино, на сјеверу Црне Горе.

Ilustracija_295

НАТО авијација је безочно и зликовачки са десетак пројектила бомбардовала мост на Лиму у самом центру насеља. Страдали су цивили који ни на који начин нису учествовали у ратним дејствима, међу њима двије дјевојчице и један дјечак. Погинули су ученици Основне школе „Петар Дедовић“ Мирослав Кнежевић, Оливера Максимовић и Јулијана Брудар, радник школе Вукић Вулетић, пензионер Манојло Коматина и домаћица Милка Кочановић. У нападу су тешко повријеђени Жељко Белановић, Светлана Зечевић и Тина Миловић, а лакше Мирко Шошкић, Данило Јокић, Васко Чејовић, Слободан Миросављевић и Славко Мирковић.

Мост на Лиму је оштећен, а није било ниједне куће у окружењу која није претрпјела штету. Страдали су и погон текстилне конфекције, стари хотел, мјесна продавница, као и Дом културе.

ПРИНЦИП

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*