HRONOLOGIJA NATO ZLOČINA: 31. mart 1999. godine (8.dan)

0

NATO je počeo da koristi kasetne bombe, zabranjene međunarodnim konvencijama. NATO je saopštio da je misija ruskog premijera Jevgenija Primakova u Beogradu i Bonu bila neuspješna i najavio da će „proširiti i pojačati“ napade na SRJ. Vrhovni komandant NATO general Vesli Klark dobio ovlašćenje da proširi broj ciljeva za napade NATO u Jugoslaviji. Britanski ministar odbrane Džordž Robertson izjavio da će NATO prekinuti vazdušne napade samo ukoliko predsjednik SRJ odmah obustavi operacije na Kosovu i Metohiji, povuče vojne i policijske snage iz pokrajine i omogući povratak izbjeglica pod zaštitom međunarodnih vojnih snaga.

Političke odluke o Kosovu i Metohiji se donose negdje drugdje, a ne u Ujedinjenim nacijama, izjavio je portparol UN Fred Ekard, i dodao: „Sve što generalni sekretar može da učini jeste da prati problem.“

Rusija zatražila dozvolu za prolaz kroz Bosfor sedam brodova Crnomorske flote. SAD izrazile zabrinutost. Ruski ministar odbrane Igor Sergejev je saopštio da je u napadima NATO na SRJ poginulo više od 1.000 civila; 28 pripadnika VJ je poginulo, a 90 povrijeđeno, pogođeno je 60 lokacija, a 30 odsto napada, u kojima su pored vojnih ciljeva pogođene škole, bolnice i stambeni objekti, koncentrisano je na Kosovu i Metohiji.

Vlada SR Jugoslavije je optužila NATO da je proizveo stvarnu i opštu humanitarnu katastrofu u čitavoj SRJ i uputila dramatičan apel svim međunarodnim humanitarnim organizacijama i ustanovama, kao i vladama da „priteknu u pomoć i spriječe humanitarnu katastrofu neslućenih razmjera“.

Visoki komesarijat Ujedinjenih nacija za izbjeglice saopštio je da je od početka agresije NATO-a na SR Jugoslaviju, sa Kosova i Metohije u Albaniju prebjeglo oko 85.000 ljudi. Nekoliko stotina policajaca Republike Srpske je na Trgu Krajine u Banjaluci ćuteći održalo mirni protest zbog agresije NATO-a na SRJ.

Milošević uputio poruku Moameru Gadafiju u kojoj mu odaje priznanje rukovodstva i naroda Jugoslavije zbog apela da se osude i prekinu napadi NATO-a. Bivši američki državni sekretar Lorens Iglberger izjavio je: „istorijski gledano Kosovo je dio Srbije“ i da je „njen suverenitet na tom području nesporan“.

Hakeri iz SR Jugoslavije upali su i poremetili internet-sajt i sistem e-pošte NATO, saopšteno je iz sjedišta alijanse. Teroristička OVK proglasila opštu mobilizaciju, javio Radio Tirana. Lider Albanaca sa Kosova i Metohije, Ibrahim Rugova, pozvao NATO da zaustavi napad na SRJ.

PRINCIP

POSTAVI ODGOVOR

*