ХРОНОЛОГИЈА НАТО ЗЛОЧИНА: 4. мај 1999. године (42.дан)

0

Шеф југословенске дипломатије Живадин Јовановић је изјавио америчкој ТВ мрежи Си-Ен-Ен да је у нападима НАТО на СРЈ за 41 дан бомбардовања погинуло 1.200 људи, а 5.000 је рањено, погођено је 300 школа, уништена три радио-телевизијска центра.

Специјални изасланик руског предсједника за Југославију Виктор Черномирдин је изјавио, након разговора са америчким предсједником Билом Клинтоном, да је дипломатско решење тзв. косовског проблема сада „ближе“ него што је било. Амерички званичници саопштили да су разлике у ставовима Русије и САД смањене након разговора, али да није постигнут пробој ка политичком решењу са Милошевићем. НАТО је потврдио „приближавање ставова“ са Русијом и саопштио да ће бомбардовање прекинути кад се „увјери да је предсједник СРЈ Слободан Милошевић обуставио акције на Косову и да повлачи своје снаге“.

Милошевић се сусрео са највишим војним и полицијским функционерима којима је у надлежности одбрана земље на простору Косова и Метохије. Констатовано је да су „потпуно уништене јединице, штабови и инфраструктура терористичке ОВК и да на читавој територији Косова и Метохије функционише цивилна власт.“

Руски министар одбране Игор Сергејев предложио слање на Косово и Метохију војних снага које би чиниле трупе из земаља сјеверне Европе и оних које не учествују у ваздушним нападима на СРЈ.

Амерички Сенат се изјаснио против усвајања резолуције којом би предсједник Бил Клинтон добио овлашћење да у агресији н СРЈ употријеби „сву неопходну силу“.

Бугарски парламент одобрио НАТО-у употребу ваздушног простора Бугарске за ваздушне нападе на СРЈ.

Према подацима УНХЦР, од почетка агресије, Косово и Метохију је напустило око 875.000 људи, од којих се 677.000 налази у сусједним земљама.

Сећање на хероја одбране, пуковника Миленка Павловића

Пуковник Миленко Павловић, командант 204. Ловачког пука Ратног ваздухопловства Војске Југославије, погинуо је 4. маја у борби са ескадрилом авиона НАТО на небу изнад Ваљева.

Пуковник Миленко Павловић је управљао једним од свега 14 авиона МиГ-29 који су имали неке шансе да се супротставе авијацији НАТО од чак 600 летјелица.

На радару је показивало стотинак непријатељских правих и лажних циљева, а на другој страни био је Павловић – сам!

Погинуо је после 12 минута, уз ријечи: „Имам их, имају и они мене!“ За своје дјело никада није проглашен херојем, а постхумно је одликован Орденом за храброст и Златном летачком значком.

Нећете ви да гинете, ја ћу!

Када је 4. маја 1999. стигло наређење о полијетању на НАТО авионе који су надлијетели Ваљево, пуковник Павловић је дежурао на измјештеном командном мјесту у Старој Пазови, али је тражио да млађи колега не полети. Уз коментар:

„Децо, нећете ви да гинете, ја ћу!“ – извукао је из кокпита младог пилота и одлетио пут родног краја, гдје је херојски и погинуо на данашњи дан.

СРБИ, ПАМТИТЕ СВОЈЕ ХЕРОЈЕ!

ПРИНЦИП

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*