ХРОНОЛОГИЈА НАТО ЗЛОЧИНА: 5. мај 1999. године (43.дан)

0

Портпарол Министарства иностраних послова СРЈ Небојша Вујовић изјавио да СРЈ прихвата мисију УН чији мандат, обим и модалитети морају бити одређени у директном контакту СРЈ и УН.

Амерички предсједник Бил Клинтон и генерални секретар НАТО Хавијер Солана изјаснили се у Бриселу за подстицање дипломатских напора у решавању тзв. косовске кризе, али и за наставак и појачање војних операција НАТО све док предсједник СРЈ Слободан Милошевић не прихвати кључне захтјеве изнијете на самиту НАТО 23. априла.

Замјеник главног тужиоца Међународног трибунала за ратне злочине у Хагу Грејем Блуит изјавио да је Тибунал надлежан за евентуалне повреде међународног хуманитарног права 19 земаља НАТО које бомбардују СРЈ.

Авијација НАТО је бомбардовала хуманитарни конвој организације „Љекари без граница“ у непосредној близини Урошевца.

Лидер Демократског савеза Косова, Ибрахим Ругова, стигао је специјалним авионом у Рим. Подсекретар италијанске владе Марко Минити је рекао да су се власти у Београду сложиле са Руговином жељом да оде у Италију. Стејт департмент оцијенио овај гест као „позитиван развој“.

Македонија је затворила границу према СРЈ да би спријечила даљи долазак избјеглица са Косова и Метохије. Око 1.000 људи остало на граничном прелазу Блаце, а око 4.000 код Ћенерал Јанковића. Под притиском западних дипломата граница је сјутрадан поново отворена.

ПРИНЦИП

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*