ХРОНОЛОГИЈА НАТО ЗЛОЧИНА: 7. мај 1999. године (45.дан)

0

Бомбардована је кинеска амбасада у Београду. Четири лица су погинула, а пет је задобило тешке тјелесне повреде.

У Београду су на удару биле зграде Генералштаба, Министарства одбране, Владе Србије, савезног МУП и хотела „Југославија“. Графитним бомбама је гађана електрана у Обреновцу.

Последице злочиначког напада у Нишу касетним бомбама
Последице злочиначког напада у Нишу касетним бомбама

Злочин у Нишу – напад касетним бомбама

Тог пријеподнева, после бесане ноћи, током које су се авиони НАТО-а на град обрушавали неколико пута, многе Нишлије су се запутиле у набавку на централну пијацу. Тачно у 11 часова и 20 минута, готово истовремено су се зачуле сирене за ваздушну опасност и прве детонације.

У трену се дигао велики облак прашине изнад Горице и Делијског виса, одјекивале су експлозије у сјеверозападном дијелу града. Куљао је дим из круга Клиничког центра и околине великог здравственог центра, прштало је по Чаиру, око зграде Универзитета (Бановине), на Градској пијаци и оближњим улицама. Зачули су се јауци и запомагање. Са мотороле, у једном склоништу, у близини Позоришта лутака и недалеко од Клиничког центра, стизале су вијести о ужасу, о погинулима и рањенима од дејства касетних бомби код Бановине и Клиничког центра.

У Шуматовачкој, Улици Љубе Дидића, Чаиру од касетних пројектила погинуло је много људи, међу њима и трудница у деветом мјесецу. Као покошени падали су људи поред пијачних тезги, мртвих је било у двориштима породичних кућа уз Клинички центар, горјели су аутомобили на паркингу болнице и у околним улицама.

У нападу касетним бомбама на Ниш је погинуло 17 цивила, а рањено је 70, од којих 20 тешко.

ПРИНЦИП

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*