ХРОНОЛОГИЈА НАТО ЗЛОЧИНА: 9. април 1999. године (17.дан)

0

Бомбардован предајник РТС на Голечу надомак Приштине. Погођено је складиште нафте у Смедереву. Предсједник Управног одбора крагујевачке „Заставе“ Милан Беко изјавио да су озбиљно повријеђена 124 радника те фабрике у нападу авијације НАТО. Информативна служба Војске Југославије саопштила да је НАТО у протеклих 15 дана ангажовао 600 авиона, од тога скоро 450 борбених, и испалио више од 450 крстарећих ракета са 20 ратних бродова.

Русија је упозорила да косовска криза може изазвати европски рат. Врховни командант НАТО-а Весли Кларк изјавио да ће агресија на СРЈ бити настављена. Након извјештаја да је Москва можда усмјерила нуклеарне ракете ка земљама чланицама НАТО, Бијела кућа је саопштила да очекује од Русије да одржи обећање о немијешању у југословенски конфликт. Генерални секретар УН Кофи Анан позвао лидере НАТО да прекину бомбардовање територије СРЈ одмах пошто југословенске власти испуне обавезе које се односе на снаге безбједности на Косову и Метохији, повратак избјеглица и размијештање међународних снага у покрајини. УНХЦР затражио да избјеглице остану у близини КиМ и да се привремено обустави пребацивање избеглица с Косова и Метохије у Аустралију, САД и Канаду.

Почетак Битке на Кошарама

На православни Велики петак, 9. априла 1999. у 03:00 почела је копнена агресија на СРЈ, нападом на караулу Кошаре. Напад је почео артиљеријском ватром са албанске стране у правцу карауле Кошаре. Ватра је била отворена од стране регуларне Војске Албаније према пограничним положајима ВЈ. У нападу су употребљавани топови, хаубице и минобацачи и ватру су координисали јако добро обучени припадници француске Легије странаца, енглеског САС и америчких Маринаца. Албанци су нападали у три правца, први је био према врху Раша Кошарес, други је био према караули Кошаре и трећи према врху Маје Главе.

Током артиљеријског бомбардовања, око 1.500 припадника ОВК је непримијећено пришло граници. Тада је на првој линији било само мање од 200 припадника Војске Југославије. Крвава битка је трајала током цијелог дана са великим губицима, поготову са стране нападача. После подне је ОВК заузео врх Раша Кошарес и одмах прешао у дефанзивну тактику. То му је такође омогућило да довуче неколико артиљеријских оруђа до тог врха.

ПРИНЦИП

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*