Хрват који је погинуо на Кошарама као највећи Србин– капетан прве класе Крунослав Иванковић.

0

Официр из тадашње ЈНА, после рата на простору бивше Југославије, настанио се са породицом у Шиду, а погинуо је на падинама Проклетија као највећи Србин када се са својом четом супроставио бројнијим терористичким снагама ОВК, где је покушавао да из обруча извуче рањене војнике.

Како се десила погибија Иванковића и које су биле његове последње речи када га је погодио снајперски метак сведочи војник Саша Јовић.

– Крунослав Иванковић се налазио са моје леве стране, имао је заклон једне велике букве, Негић је био испред мене иза једне друге букве која је била откинута на пола, Неџмедин се налазио са моје полудесне стране заједно са Данилом Војводићем, добровољцем који је, на жалост, међу првим погинуо. Негић је кренуо да пренесе “руп 12”, ухватио је чистину и тада га је погодио први метак у леву потколеницу. Кренуо сам Негића да извлачим у цик цак. Потом за време док сам ја сакривао муницију у грање, Бранислав се извлачио сам навише и када сам га стигао питао сам га како је. Рекао је да је погођен још једном у леву бутину. Рекао сам издржи још мало, још десетак метара и биће ок. Чуо се јак пуцањ, Бранислав се стегао и рекао: “Шуре, готов сам”.

Након тога Круна је пришао и рекао да идемо, на шта сам му одговорио да је Негић готов. Рекао је да га оставим, јер се за мртву главу не губи живот, а одговорио сам му да нећу да га оставим, већ хоћу да га извучем, јер сам због њега и дошао овде. Зачуо се опет пуцањ и онда је капетан погођен. Само је рекао: “Јао мајко, јао децо моја”. Онда смо га водник Стеф и ја извукли, а после је било касно да се вратим по Негића пошто су шиптарски терористи пустили керове на нас – препричао је Јовић.

Синди Иванковић, ћерка капетана прве класе Крунослава погинулог у априлу 1999. била је дете када је остала без оца. Приликом промоције књиге аутора Ненада Милкића “Зов Карауле” прозборила је о свом оцу.

– Сећања ће живети само ако их чувамо кроз овакве сусрете и ако их стављамо у књиге. Оца сам последњи пут видела када сам имала седам година. Памтићу га као хероја који је свој живот за ову земљу дао на Кошарама – рекла је Синди Иванковић.

 Дедовина

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*