Хрвати би да Буњевце претворе у Хрвате

0

Хрватско национално веће противи се усвајању иницијативе Националног савета Буњеваца за проглашење ништавности акта из 1945. о насилној асимилацији

ХРВАТСКО национално веће противи се усвајању иницијативе Националног савета Буњеваца за проглашење ништавности акта из 1945. о насилној асимилацији Буњеваца, јер би то, како кажу, могло да изазове нове тензије и анимозитет између заједнице Буњеваца који се не осећају Хрватима и хрватске заједнице у Србији.

Иницијативу за поништење тог декрета којим је пре 73 године Буњевцима наређено да се изјашњавају као Хрвати, поднели су Национални савет Буњеваца и три члана Одбора Скупштине Војводине за уставноправни положај покрајине:професор новосадског Правног факултета др Слободан Орловић, Зоран Вучевић и Смиљана Гламочанин Варга.

Прошле недеље, у разговору са представницима Националног савета Буњеваца, иницијативу за укидање декрета подржао је председник покрајинске владе Игор Мировић.

У среду, у отвореном писму председнику Скупштине Војводине Иштвану Пастору и Игору Мировићу, председник Хрватског националног већа Славен Бачић поручио је да је „неугодно изненађен саопштењем у којем пише да је Покрајинска влада обећала да ће подржати иницијативу Националног савета Буњеваца“.

Бачић напомиње и да је данас национално изјашњавање у Србији потпуно слободно, те да се део Буњеваца, њих око 16.700, тако и изјаснило на последњем попису становништва. Додаје, међутим, да би се укидањем декрета додатно оптеретили српско-хрватски односи, а посебно у светлу најављене посете председника Србије Александра Вучића Хрватској. Председник ХНВ тврди и да би то значило наставак мешања власти у идентитетски спор, у којем „међународне институције од српских власти захтевају задржавање строге неутралности“.

 

 

 

Вечерње новости

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*