Хрвати иза затворених врата расправљали шта са плочом с натписом „ЗА ДОМ СПРЕМНИ“

  0

  Након што је јуче, што на затвореном делу седнице за јавност, што на отвореном, три сата хрватски саборски одбор за Устав заседао по питању ХОС-ове плоче с поздравом „За дом спремни“ у Спомен-подручју Јасеновац, седница се наставила и данас.

  Након готово два сата иза затворених врата и два дана договарања, Одбор за Устав једногласно је донео закључак који су заједнички усагласили, а који би требало да садржи елементе сва три предлога.

  Одбор је тако усвојио следећи закључак: „Постављање Спомен плоче погинулим хрватским бранитељима, припадницима ХОС-а у Јасеновцу, с речима ‘За дом спремни’ у грбу удружења, вређа жртве овог усташког логора и све жртве усташког режима. Одбор позива надлежна тела државне власти да предузму нужне радње којима ће се заштитити достојанство жртава и сећања на њих, а поготово на местима као што је Јасеновац. Подстакнут расправом, Одбор позива Владу РХ да утврди претпоставке за институционално правни оквир унутар којег ће се решити питање симбола свих злочиначких тоталитарних режима и заштите дигнитета њихових жртава.“

  Шта то конкретно значи? Хоће ли то бити налог да се спорна плоча уклони? То, за сада није познато.

  Будући да предлогом није јасно дефинисано шта ће бити са спорним спомеником, како сазнаје „Вечерњи лист“, СДП, странка која је тражила од Владе да уклони плочу, причекаће неко време да виде што ће се предузети по том питању, и ако се ништа не догоди у предстојећем раздобљу, тражиће нову расправу и одређене акције.

  Од јутра се данас расправљало о СДП-овом предлогу да Влада уклони плочу и о свом трошку постави нову без спорног поздрава. Одбор је желео да донесе неки закључак консензусом, а било је јасно да СДП-ов предлог неће добити потребну већину, посебно јер је јучерашња расправа доказала да консензуса опозиције и владајућих нема.

  Данас су на седницу, уз споменути СДП-ов закључак, СДСС-ов Милорад Пуповац и ХДЗ дошли са својим закључцима.

  Пуповац је предлагао да Одбор усвоји закључак како је „јавно истицање усташког поздрава „За дом спремни“ супротно Уставу, закону и досадашњој судској пракси РХ јер потиче нетолеранцију и шири етничку, верску и политичку мржњу те вређа сећање на жртве усташког режима“.

  ХДЗ је, пак, предлагао закључак како „постављање спомен-плоче погинулим бранитељима, припадницима ХОС-а, која садржи и регистровани печат Удруге драговољаца ХОС-а с речима ‘За дом спремни’ у Јасеновцу нарушава исказивање пијетета жртвама овог усташког логора“. – Од доношења закона о удругама 1997. године јавноправна тела у правилу су допуштала регистрацију удруга које у свом печату садрже предметни текст, а судови нису заузели јединствено стајалиште о кажњивости његовог коришћења. Из тога разлога подржавамо став Владе да нађе решење за тај конкретни случај као и да утврди правни оквир и институционално решавање свих сличних случајева истицања симбола тоталитарних режима – стоји у наставку ХДЗ-овог предлога закључка за Одбор.

  Одбор је направио кратку станку како би се чланови договорили како гласовати. Владајући данас нису у већини, наиме, на седници нема председника Одбора, Мостова Роберта Подолњака који је болестан, ту је пет СДП-оваца, ХНС-ова Весна Пусић, СДСС-ов Милорад Пуповац и пет ХДЗ-оваца.

  – Мој предлог закључка усмерен је на меритум ствари и на јасно постављање према усташком поздраву. Неопходно је да се то чује у јавности и да се тако пошаље порука Одбора и прекину најразличитије интерпретације које онемогућавају јасну осуду спорног поздрава – казао је Пуповац који држи да је неопходно да Одбор јасно каже о чему је реч када се спомиње спорни поздрав, посебне узимајући у обзир да многи млади данас не знају његову позадину. – Kад млади посећују спомен-подручја, у књигама цртају кукасте крстове, ушата У, а у аутобусу слушају Томпсона. Ако то мислимо зауставити нејасним односом, мислим да се варамо, јер ако ми не можемо послати јасну поруку, онда је сасвим сигурно да то неће ни Владино Поверенство – уверен је Пуповац.

   

   

  Вечерњи лист

  ПОСТАВИ ОДГОВОР

  *