ХРВАТИ KРЕЋУ НА СРБИЈУ: Хоће да нам отму ове градове!

0

Хрватска хоће да отме делове територије Србије уз обалу Дунава, укључујући чак и Апатин.

После губитка спора са Словенијом, Хрвати ће у томе имати и ветар у леђа од ЕУ, која би им тиме компензовала решење арбитраже око Пиранског залива, које би било неповољно по Загреб.

С друге стране, Србија би могла у процесу евроинтеграција да буде уцењена да питање границе на Дунаву, које је годинама спорно у односима са Хрватском реши управо тако што би о њему одлучивала арбитража у Хагу као у случају Пиранског залива.

Уколико би међа била повучена на копненом делу, по катастарском начелу, које заступају Хрвати, а не средњим током реке, као што је уобичајено и сада се фактички примењује, делови општина Апатин, Сомбор и Бачка Паланка преко ноћи би могли осванути у Хрватској.

С тим се слаже аналитичар и безбедњак Божо Спасић који је за портал СрбијаДанас.цом рекао да ће Хрватска у овом случају бити у повољнијем положају.

– То ће бити велики проблем и за Србију и за Хрватску, посебно што је Хрватска у погоднијем положају пошто је у Европској унији, те ће покушати да диктира услове – каже Спасић.

Нама само мочвара

На ову могућност указао је и војни аналитичар и посланик СНС Мирослав Лазански, који је подсетио да, по катастру, Хрватска има око 10.000 хектара са наше стране Дунава, док Србија има око 3.000 хектара на хрватској страни, с тим да би комшијама припала урбана подручја, апатинска лука, марина и бродоградилиште, док српско земљиште на хрватској обали Дунава обухвата јаруге, мочваре и ливаде.

Kакве су хрватске намере могло се наслутити и из изјаве председнице те земље Kолинде Габар Kитаровић, која је приликом недавне посете Београду, поводом инаугурације председника Александра Вучића, рекла да ће решавање спора о граници бити приоритет.

Подсетимо, чак је и Америка реаговала на тренутну ситуацију у региону када је помоћник државног секретара Хојт Ји позвао на смиривање тензија и рекао да САД не подржава никакво прекрајање граница.

 

 

Србијаинфо

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*