Хрвати обелоданили: Шпијун који је ухапшен у Београду врбован са њихове стране због оптужнице?

0

Хрватска агенција Хина, „према неслужбеним информацијама из медијских кругова“, објавила је да је хрватски шпијун којег су оперативци српске Безбедносно-информативне агенције (БИА) ухапсили у петак у Београду наводно пензионисани официр бивше ЈНА и један од некадашњих заповедника Војске Републике Српске Крајине.

Хина, према тим информацијама, наводи да је у питању „Србин из Дрниша“ са двојним држављанством, који је у Србију је дошао после акције „Олуја“, а ухапшен је након што се, наводно, спремао да побегне у Хрватску јер му је дојављено да је откривен. Хрватска агенција наводи да је једно од медијских нагађања и да су га хрватске обавештајне службе „врбовале“ и да је њихову понуду прихватио у замену за јемство да против њега у Хрватској неће бити подигнута оптужница за наводне ратне злочине.

Загребачки „Вечерњи лист“ објавио је раније, „на основу сазнања из Београда“, да је хрватски шпијун идентификован као 57-годишњи Чедо Чоловић.

Хрватски дневник тврди да је ухапшени оптужен је да је „годинама Загребу преносио податке из Београда и да су због њега најмање деветорица Срба оптужена за ратне злочине“, као и да је „ухапшен јдок је бежао у Хрватску“. У сарадњи Вишег јавног тужилаштва у Београду и БИА у петак је лишено слободе једно лице због постојања сумње да је извршио криично дело спијунаже, саопштено је вечерас из Вишег јавног тужилаштва. Како се наводи у саопштењу, ради се о лицу које има држављанство Републике Србије и Хрватске, који је до 1990. године живео и радио у Републици Хрватској, након чега му је место пребивалишта било у Републици Србији. Осумњиченом је за наведено кривично дело одређено задржавање од 48 сати, након чега ће бити приведен надлежном тужиоцу ради саслушања. Тужилаштво ће у складу са својим Уставним и законским овлашћењима наставити поступање у правцу утврђивања свих околности наведеног догађаја, водећи рачуна о заштити виталних интереса Србије, а све у циљу потпуног утврђења свих радњи које чине обележја овог кривичног дела у оквиру својих законских овлашћења. Након спроведене истраге и утврђеног чињеничног стања јавност ће о томе бити благовремено обавештена, додаје се у саопштењу. Београдски медији раније су јавили да је ухапшена особа хрватски обавештајац.

Спутњик

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*