Хрвати прете:“Шешељ чим уђе у Хрватску, биће ухапшен“

0

Хрватски министар бранитеља Томислав Медвед изјавио је да ће председник Српске радикалне странке Војислав Шешељ бити ухапшен уколико покуша да уђе у Хрватску.

Пре два дана и одлазећи премијер Хрватске Тихомир Орешковић рекао је да ће Шешељ, ако буде покушао да дође у Хрватску, бити ухапшен, јер је у тој земљи „персона нон грата и није добродошао“.

На изјаву Шешеља да је добио дипломатски пасош и да му је план да са новим документом прво посети Загреб и састане се са председницом Хрватске Kолиндом Грабар Kитаровић, Медвед је синоћ, гостујући у Дневнику Н1, рекао да му тај дипломатски пасош ништа не значи.

„Предложио бих наведеном да се позабави својим пресудама. Ни у ком случају не може ући, а уколико уђе, на граничном прелазу биће ухапшен. Превише злочина је починио на територији Хрватске и недопустиво је да се пусти“, каже хрватски министар.

Осврћући се на оптужницу која је против Бранимира Главаша подигнута у Србији, Медвед каже да је она „правно неприхватљива, јер је Хрватска бранила своју територију“.

„Србија мора да стави тај закон ван снаге и да целу своју норму прилагоди цивилизацијским“, поручио је он.

Медвед је истакао да су оптужнице против хрватских војника по закону о регионалној јурисдикцији из 2003. апсолутно правно неприхватљиве, јер „Хрватска није водила освајачки рат, већ је бранила своју територију“.

„Србија даје себи право које не може да има. Бранитељи ће добити сву правну помоћ, али Министарство и влада ће предузети све да се тај закон укине. У неким оптужницама се говори о пресудама из 1992. где је војни суд бивше војске осудио на смртну казну бранитеље због оружане побуне против Југославије. Ту је низ сегмената који су за Хрватску неприхватљиви. Србија мора ставити ван снаге тај закон, односно целу своју норму прилагодити цивлизацијским нормама“, додао је.

На питање новинара да ли је добар тренутак за састанке српских и хрватских званичника на највишем нивоу, а поводом недоласка премијера Србије на Форум у Дубровник, хрватски министар каже да је увек добар тренутак „уколико желимо да се проблеми реше“.

„Ако их избегавамо никад није добар. Ако Србија жели да се суочи и постане чланица ЕУ, мора да усклади свој правни систем са нормама. Србија се без историје мора ухватити озбиљног посла и суочити се са својом прошлоћу, Хрватска јасно и недвосмислено ставља пред Србију захтеве који су јасно декларисани и не ради се о никаквој непотребној хистерији и свађи“, закључио је Медвед.
Блиц

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*