ХРВАТИ ТВРДЕ: Праљка је убио Стјепан Месић!

1

У Хрватској не престају реакције на пресуду у Хагу и драматично самоубиство Слободана Праљка, а оптужбе иду на рачун бившег председника

Тело Слободана Праљка биће кремирано у кругу породице, а по изразитој жељи генерала који је у Хагу проглашен ратним злочинцем, неће бити сахране. У писму које је написао још пре две године и назначио да буде отворено „ако се нешто догоди“ Праљак је желео да се његов пепео разбаца по загребачком гробљу Мирогој.

И док траје званична истрага ко је Слободану Праљку могао да достави отров, у хашкој ћелији је пронађено и опроштајно писмо насловљено на Нику. Претпоставља се да је намењено Ники Пинтер која га је заступала као адвокат у Хагу и да би могло да разјасни околности које су довеле до спектакуларног јавног самоубиства, досад незабележеног у великим судским споровима.

Самоубиство Праљка у Хрватској изазива бурне и контрадикторне реакције, а многи наглашавају да је учествовао у многобројним злочинима и да околности како је завршио живот не смеју да баце сенку на разлоге због којих му је суђено. Доајен хрватске политичке сцене Владимир Шекс упорно оптужује бившег хрватског председника Стјепана Месића да је његово сведочење у Хагу довело до пресуде шесторици Хрвата из БиХ и да Праљкова смрт иде „њему на душу“.

У интервјуу за ријечки „Нови лист“ Шекс каже да је Месић својим иступима бранио тезу Хашког трибунала да су Фрањо Туђман, Гојко Шушак и Јанко Бобетко, заједно са шесторицом осуђених, проводили удружени злочиначки подухват.

– Сви су хрватски грађани били дужни да сарађују са Хашким трибуналом, али код Месића се та сарадња сводила на клеветање властите државе. И то искључиво како би се осветио мртвом Туђману. Зато Месић има удела у овој хашкој пресуди, а Праљкова смрт иде и на његову душу – рекао је Шекс.

Он је чак позвао Државно одвјетништво да размотри Месићево „лажно сведочење“.

Хрватска председница Kолинда Грабар Kитаровић јуче је примила Хрвате из БиХ и поновила да је хрватски народ био жртва великосрпске агресије.

 

 

Новости

1 КОМЕНТАР

  1. Велико је питање да ли се ишта сме веровати рватима ? По мени НЕ!!!
    Тај рват са типично рвацком именом 😀Слободан је требао бити пуштен из хага фебруара месеца 2018.Дотични је у цивилству осим шти је ратни злочинац глумац по професији.
    А чему сва та обмана са отровом да се одведе пажње са чињенице да је рвацка агресор и нацистичка земља.У осталом у савом опроштајном писму поменути рват је тражио да не буде
    сахрањен него да његов пепео буде просут по мирогоју.

    4 дана после циркуса у хагу овај рвацки усташа се већ сместио и навикао на Асунсио главни град Парагваја

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*