Хрвати уништавају доказе злочина НДХ!

0

Чланови удружења „Јадовно 1941“ о тајном прекопавању Шаранове јаме на Велебиту

Све се обавља у тајности, нису обавештени ни СНВ, ни Црква

Комисија Владе Хрватске, задужена за истраживање и ексхумацију жртава Другог светског рата и послератног периода већ пети дан, у тајности, и без присуства породица жртава, прекопава Шаранову јаму на Велебиту, један од симбола масовног српског страдања у систему концентрационих логора НДХ Госпић-Јадовно-Паг!

Ову информацију „Новостима“ је потврдио Душан Басташић, председник Удружења „Јадовно 1941“, које окупља потомке и поштоваоце жртава комплекса усташких логора.

-Увређени смо и забринути због тога што нико од породица жртава, српских удружења и представника наших институција није позван да на лицу места присуствује новим прекопавањима ове јаме. Бојим се да је циљ оваквог истраживања заташкивање свирепог злочина НДХ над Србима и Јеврејима. Ово је, заправо, нови злочин и нова увреда за жртве и све нас чији чланови породица и сународници су бачени у ове крашке јаме – поручио је Басташић.

Нису обавештени ни чланови Српског националног вијећа Хрватске. На подручју комплекса усташких логора Јадовно, претече Јасеновца, 1941 у само 132 дана његовог постојања, на најсвирепији начин је побијено, па живо или полуживо стрмоглављено у крашке јаме, закопано у пашки камењар и бачено у море велебитског канала око 40.000 људи од чега је било 38.000 Срба.

Басташић каже да потомци јадовничких жртава, у време повампирења усташтва у Хрватској и чињенице да поменута комисија ради под контролом хрватског Министарства бранитеља, једноставно не могу да очекују објективно и професионално истраживање.

-Хрватска комисија је 1997.године, након обављеног истраживања Шаранове јаме, закључила да ту нема ни једне људске кости и да су пронашли само смеће! Тада су нас увредили и бојим се да се та пракса опет наставља. Морамо бити присутни док копају те јаме-истакао је Басташић.

Неприхватљив је, каже он, и најновији извјештај, који је разматран у хрватском Сабору, а у којем је наведено да у Шарановој јами има „непознат број цивила и војника“!

-Какви војници? Знамо да су у јаму 1941. бацани српски сељаци. Претпостављамо да хоће да покажу да су у ту јаму 1945 бацани и војници НДХ. То је опасна игра. Хрватска власт намерава да на свако стратиште из Другог светског рата и послератног периода поставе идентичан споменик који ће очито сакрити злочине НДХ!- нагласио је Басташић.

-Замислите да се потомци жртава овако дочекују на стратишту у неком од нацистичких логора у Европи-каже Басташић.

ЕПАРХИЈА: КАО ДА НАС СЕ НЕ ТИЧЕ

-Нико нас није обавестио о ексхумацији и жао нам је због тога-речено је „Новостима“ у Горњокарловачкој епархији, након вести да се већ више дана, без знања јавности, ископавају посмртни остаци убијених Срба на Велебиту. У кабинету епископа Герасима, који сам помно прати што се догађа, обавештени смо да је Епархија огорчена што су заобиђени и што не учествују у ексхумацији.

-Као да нас се то не тиче. Пре више од десет година људи који су бачени у јаме на Јадовну проглашени су  мученицима наше свете Цркве-кажу у епархији. -Предузећемо хитне мере да будемо укључени у ексхумацију, послаћемо допис Министарству бранитеља. Тражићемо да нам се ексхумирани посмртни остаци жртва предају да их ми похранимо у гробљима наших манастира.

ИСТРАЖИВАЊА

Хрватски спелеолог Тихомир Пајалић је 1963 објавио извештај о истраживању Шаранове јаме, у којем је навео да је дубока 42.5 метара, а да на дну има 1.35 метара седимента костију. Међутим, београдски спелеолози су деведестих утврдили да на дну има чак пет метара седимента костију. Ипак, хрватска комисија 1997 констатује да у јами нема ни једне кости!

БРОЈНИ ИНЦИДЕНТИ

Потомци жртава кажу да у време одржавања комеморације над Шарановом јамом на Велебиту њих морају да чувају хрватски полицајци са дугим цевима. Присећају се и да су им чланови хрватских ветеранских удржења знали да препрече пут до стратишта. Морају да прођу и поред великог бетонског крста са усташким обележјима. Спомен-плоча и централно обележје код Шаранове јаме је више пута уништавано, али су га они сами обновили.

 

 

Јадовно.ком

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*