Хрвати увалили Америма лошу кинеску муницију. Трајно нарушени односи?!

Војни односи Хрватске и Сједињених Америчких Држава могли би да буду поремећени због пропуста који се догодио у Оружаним снагама и Министарству одбране у реализацији уговора о продаји 1,25 милиона метака заповедништву америчких снага за Европу.

0
Оружане снаге САД оптужују Министарство одбране Хрватске за покушај продаје муниције која не одговара њиховим стандардима, и тако им подвали метке кинеске производње за које су изричито нагласили да их не желе, сазнаје „Јутарњи лист“. У
Оружаним снагама том листу је потврђено да је дошло до неугодне ситуације с америчким партнерима, као и да се надају да неће наштетити даљњој војној ссрадњи две земље.

Због настале ситуације, генерали предлажу да се америчким партнерима упути извињење, док се истовремено спроводи истрага како би се установило како је дошло до тога да су Американцима испоручени меци кинеске производње.

Сукоб након прегледа

Према информацијама „Јутарњег листа“, представници америчке војске прошле године затражили су да прегледају залихе разне врсте наоружања и муниције у складиштима хрватске војске. Након прегледа обављеног на лето прошле године, америчка страна је за потребе запоједништва америчких снага у Европи (УС ЕУЦОМ) наручила 2,5 милиона комада метака калибра 12,8 џ 108 мм. Реч је о муницији за тешке снајпере и машинке. Хрватска војска овај метак користи за машинку „НСВ“ која је саставни део наоружања тенка М-84.

Оружане снаге су ту наруџбину могле да испуне, али ју је америчка страна накнадно преполовила на 1,25 милиона комада. Припадници америчке војске су прошле године прегледали муницију, након чега су, задовољни њеним квалитетом, с Хрватском потписали уговор вредан близу пет милиона евра.

Муниција је прикупљена и прошлог месеца ускладиштена на локацију код Ријеке. У складиште долази америчка војна делегација да би прегледала робу пре испоруке. Како сазнајемо, амерички официр тада је утврдио како 90 посто муниције не задовољава америчке стандарде, као и да је део метака кинеске производње. Након тога одбија да обави примопредају муниције. Након таквог закључка америчког официра, америчка страна хрватској страни шаље огорчене дописе. Из америчког заповедништва за Европу стиже допис да не желе муницију од Хрватске. У све се укључила и америчка амбасада у Загребу, из које такође стижу поруке садржаја пуног горчине. Укратко, Американци се осећају преваренима.

Ко је крив?

У Оружаним снагама признају како је реч о њиховом пропусту те да се у Заповедништву спроводи истрага да би се утврдило како се кинеска муниција нашла у понуди. Саговорници „Јутарњег листа“ тврде како је након интензивних кондултација америчка страна ипак прихватила да се кинески меци замене другима, те да се цели пакет са 1,25 милиона метака отпреми у америчко заповјдништво за Европу. Према њиховим речима, проблем ипак није дошао на политички ниво, што је добро за Хрвате, већ је решен “војном дипломатијом”.

Као што је познато, ово није први пут да су Сједињене Државе тражиле наоружање и муницију из хрватских војних складишта. Велика операција чишћења неперспективног наоружања и муниције обављена је пре неколико година, када су хрватско оружје и муниција у америчкој организацији завршили у рукама сиријских побуњеника.

Јутарњи лист

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*