ХРВАТИ ЗАБРИНУТИ! Москва Београду испоручује моћно оружје, ВОЈСКА СРБИЈЕ ПОСТАЈЕ ЈАКА!

0
Глобус наводи да се од распада Југославије Војска Србије ослањала искључиво на оружје и опрему бивше ЈНА.
„Једини значајнији борбени системи набављени у том периоду била су два борбена хеликоптера Ми-24, које је крајем 90-их користила Јединица за специјалне операције. Након више од четврт века, Србија је крајем прошле године започела прво озбиљно опремање своје војске“, пише хрватски лист.
У тексту се истиче да је прво је потписан уговор о набавци шест лаких хеликоптера Х145М европског Ербаса, који се могу и наоружати, те да су изгледни наследници велике флоте већ дотрајалих лаких хеликоптера Газела.
„Засад се није материјализовала набавка средњих транспортних хеликоптера „Кугуар“ истог произвођача, али је вероватно је да ће Србија барем део своје будуће хеликоптерске флоте набављати у Европи, док ће се за борбене авионе и ПВО системе окренути Русији“, додаје Глобус.
На том трагу прошлог је децембра, пише Глобус, с Русијом је потписан уговор о набавци шест „мигова 29“, као и ремонту њих и четири преостала српска „мига 29“.
Истим уговором обухваћена је и испорука 60 борбених возила.
Хрвати наводе и да половину „оклопног пакета“ чини 30 тенкова Т-72С. Реч је о извозној варијанти Т-72Б, који пак има јачи оклоп у односу на раније верзије, као и побољшани топ 2А46М. Опремљен је и експлозивно-реактивним оклопом (ЕРА) Контакт-1 који се у руској војсци више не користи, а на Т-72С се може поставити знатно мање “цигли” ЕРА него на руски Т-72Б.
Глобус анализира да у поређењу са постојећим М-84, Т-72С има бољи топ и оклоп, али лошији систем управљања ватром 1А40. Њиховим доласком, укупан број тенкова у Војсци Србије, тврди Глобус, биће повећан на око 250.
„Поређења ради, Немачка има 306 тенкова, а Хрватска војска само 72 тенка М-84А4, што се планира смањити на потпуно недовољних 48“, објашњава овај хрватски лист.
„И док је српска набавка оружја гледана кроз призму претеће реторике која последњих месеци долази из Србије дубоко забрињавајућа, нема сумње да је ревитализација преко потребна Војсци Србије. Најкритичније је стање управо у ваздухопловству. Само три од четири постојећа „мига 29“ лете док је задњи канибализиран како би се преостала три могла држати у активном стању, али свима им истичу ресурси„, стоји у тексту.

Глобус наводи да ће руски поклон Србији осигурати кључни континуитет активног борбеног ваздухопловства и заштите ваздушног простора, али да су „мигови“ који стижу у модернизованој верзији С, коју Србија није користила и да ће због тога пилоти морати да прођу додатну обуку.
„Стандард модернизације  „миг 29СМ“ укључује знатна побољшања технике, сензора и наоружања, као и систем за електронско ратовање Гарденија-1. Ту је и делимична дигитализација кокпита, интеграција нових оружја и повећање резервоара за гориво, а може се уградити и систем за допуну горива у ваздуху. Тиме се старији „мигови“ претварају у озбиљне борбене машине“, објашњавају Хрвати и додају:
„Кључна ставка модернизације је радар. Модернизовани мигови добиће радар ‘Н010М Жук-МЕ’, напреднију варијанту изворног ‘Жука Н010’, развијеног крајем осамдесетих година прошлог века за никад остварену модернизацију „мига 29М“. Жук-МЕ се одликује максималним дометом детекције од 120 километара за ваздушне циљеве и око 100 километара за праћење. Може пратити десет циљева, а на две истовремено наводити ракете великог домета. Уз то располаже и с модовима мапирања и праћења терена који су кључни за ниско летење. У моду ваздух-земља детектује тенк на удаљености до 25 километара, а веће инфраструктурне објекте на више од 100 километара“.
Глобус пише да овај радар, уз полуактивно радарски навођене ракете Р-27 које Србија већ користи, уводи и значајно појачање арсенала за ваздушну борбу с компатибилношћу за активно радарски навођене ракете РВВ-АЕ, извозну верзију ракете Р-77.
„Основна верзија ове ракете никада није постала оперативна у Русији, мада побољшане Р-77-1 носили су Су-35С у Сирији. Српски званичници потврдили су да је већ потписан уговор за 32 активно навођене ракете, чему одговарају само РВВ-АЕ. Основна карактеристика ове ракете је да има максимални домет у чеоном аспекту од 80 километара. Главна јој је одлика активно навођење, што значи да ракета носи сопствени радар којим се наводи на циљ. То даје велику предност пилоту који је користи, јер зависно од услова лансирања не мора одржавати радарски захват на циљу све до поготка, што га излаже узвратној ватри, него може одмах маневрисати како би избегао напад или променио циљ. Како би се повећала вероватност поготка, лансирни авион може и одржавати захват циља сопственим радаром када то допуштају тактичке околности“, наводи Глобус.

Србија је, тврди се у тексту, најавила и набавку ракета ваздух-земља, али није објављено о којим се тачно ракетама ради. Најтеже ракете те категорије које може носити „миг 29СМ“ су Х-29 (НАТО ознаке АС-14 Кеџ). Зависно од варијанте, домет им може бити између 10 и 30 километара, а постоји и више верзија навођења: ласерско, ТВ вођење и инфрацрвено. Има изузетно моћну експлозивно-фрагментирајућу бојеву главу од 320 килограма, а намењена је за уништавање утврђених циљева и пловила. Уз њу, модернизовани мигови моћи ће да носе и лакше Х-25 ракете, које у верзији МП имају домет од око 60 километара, те су упоредиве с америчким АГМ-65 Меверик.
„Посебну пажњу треба обратити на чињеницу да „миг 29СМ“ има способност ношења противрадарске ракете Х-31П, домета од око 100 километара. Она се пасивно наводи на радарско зрачење земаљских радара те је намењена уништавању система ваздушног мотрења и противваздушне одбране. Ако и ове ракете буду набављене, Србија би увела још једну нову, важну борбену способност која би драстично смањила вероватност преживљавања противничких радарских и ПВО система“, пише Глобус.
„Авиони би требало да стигну у Србију до краја месеца. За испоруку је све спремно, само се чека потпис Владимира Путина, што ће вероватно доћи на ред током посете Александра Вучића Москви. Као датум испоруке до сад се спомињао 24. март, што би била снажна симболична порука јер је тог дана пре 18 година започела операција НАТО бомбардовања Србије. Такође се помиње и 28. март, али готово је сигурно да ће авиони бити испоручени до председничких избора 2. априла, као снажан Вучићев изборни адут“, додаје Глобус.
Хрвати истичу да ће пет „мигова“ бити испоручено одмах, док ће један остати на ремонту у Русији.
„Испоручене мигове модернизоваће руски стручњаци у српском заводу “Мома Станојловић.“ Завршетак радова на донираним авионима очекује се крајем ове или почетком идуће године, након чега би на ред требало да дођу четири преостала „мига“ из састава српског ваздухопловства. Цео пакет, у који улази ремонт и модернизација авиона, обука техничког и летачког особља, логистичка подршка и резервни делови, те одржавање и наоружање Србију ће коштати 185 милиона евра„, наводи Глобус и додаје да то није све:
„Осим уговорене испоруке оружја из Русије, изгледан је и сличан договор с Белорусијом. Његово уговарање очекује се у мају, када би српска делегација требало да отпутује у Минск. Ако договор буде постигнут, што је изгледно, Србија би од Белорусије требало да добије још осам „мигова 29“, такође као донацију, док би платила њихов ремонт и модернизацију, овог пута у Белорусији. Тих осам авиона били би модернизовани на стандард „МиГ-29БМ“, белоруску модернизацију која је по способностима и карактеристикама врло слична руској верзији СМ“.

Хрватски лист закључује да ће Србија имати 18 врло способних вишенаменских борбених авиона који би требало да буду оперативни 2020.
„Ипак, треба узети у обзир да се на овај програм гледа као на привремено решење до 15 година. То значи да се мора имати на уму и њихова замена. Најизгледније је да то буде „миг 35″, далеко надмоћнији борбени авион који је у јануару започео државна испитивања“.
„Белорусија би уз авионе требало да донира и две јединице ПВО система „Бук“. Свака јединица има 9 лансирних возила с по 4 спремне ракете. Србија би платила модернизацију на стандард „Бук-МБ“ која кошта по 35 милиона долара. Ракета 9М317, која кошта око пола милиона долара, има домет од 40 километара. Ту је и изгледна набавка ПВО система великог домета „С-300“, о чему још трају преговори. Набава ових система, уз модернизоване „мигове“, омогућила би Србији да изгради одличан интегрисани систем противваздушне одбране“, пише Глобус уз закључак да ће Србија ће имати најопремљеније ваздухопловство и ПВО на подручју бивше Југославије.
Јутарњи лист/Глобус, преноси ИНФОРМЕР

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*