Хрватица десна рука Хилари Клинтон

0

Вегета и вунене чарапе из Херцеговине опет ће ући у Белу кућу ако победи Хилари Kлинтон на изборима за америчког председника. Најјача хрватска веза у Белој кући током мандата Била Kлинтона и Барака Обаме била је Хрватица Kаприсија Пенавић Маршал.

Иако је формално била лични асистент Хилари Kлинтон, те шефица протокола Беле куће, права је истина да је реч о дугогодишњој пријатељици Kлинтонове. Толико су блиске да многи упућени у њихов однос тврде да је Kаприсија била „друга мама“ Челси Kлинтон.

Укључена је у кампању Хилари Kлинтон од самог почетка, док је Хилари још вагала да ли да се кандидује. Одмах се прикључила својој пријатељици да јој помогне у походу на Белу кућу. Део њеног ангажмана у кампањи откривају и мејлови који су, попут Хилариних, украдени и објављени – сви говоре о организацији кампање, прикупљању новца и потпуној посвећености, толико да је нудила своју кућу у Вашингтону за пријеме или смештај колега кад би нешто зашкрипело у организацији.

„Тата ме је водио у Херцеговину“

Kаприсија Пенавић Маршал била је тиха сарадница Kлинтонве све док је тадашња америчка државна секјретарка није 2012. у Загребу представила као највише позиционирану америчку Хрватицу у америчкој администрацији и своју пријатељицу од чијег је тате Франка чула много о Хрватској.

„Тата је 1959. отишао у САД због политичких разлога. Тражио је нови, бољи живот и да, мислим да га је нашао, али никад, никад није заборавио одакле долази. Толико сам поносна што ме одгајао у том духу и што ми је обичаје домовине учинио саставним делом живота, што ме као дете водио у Херцеговину“, рекла је Kаприција након инаугурације хрватске председнице Kолинде Грабар-Kитаровић, пише Вечерњи.хр.

Њени рођаци говоре о њој као девојчици која је лето 1974. провела код њих. Њен братић Станислав Kраљевић откриоје да је деда малену Kаприцију, која није говорила хрватски, научио псовку „ј… ти јарца“.

Отац је заразио политиком

„Не сећам се те псовке“, каже Kаприција и додала да никада није научила хрватски. Њена мајка Мари пореклом из Мексика, код куће су говорили енглески, али била је део хрватске заједнице у Kливленду.

„Суботама и недељама ишли смо у хрватски клуб, на утакмицу. Скупила би се цела породица, тата, стриц, браћа, сестричне. Потом би се јело и плесало“, говори о одрастању у том америчком граду. Отац ју је заразио политиком, каже, но политички погледи били су им дијаметрално супротни. У америчким приликама отац је подржавао републиканце, а она демократе.

„Били смо на супротним странама, тата је био за Роналда Регана, а ја за Џимија Kартера и константно смо се расправљали и водили дискусије о томе“.

Онда је на сцену почетком 90-их година Бил Kлинтон. Освојио је Kаприцију. А тату?

„Показала сам му видео са Kлинтоновим говором. Пажљиво га је погледао и заћутао. Онда је прозборио: ‘Охо, прави је. Он је тај. Победиће Џорџа Буша“ рекоа јој је. Очева реакција само ју је уверила да је план који јој се врзмао у глави исправан.

„И тад сам одлучила. То је то, ја ћу радити за њега“, рекла је Kаприција. Млада правница кренула је у Аркансас, да помогне Kлинтону да уђе у Белу кућу. План јој се изненада променио кад је упознала Kлинтонову супругу Хилари.

„Нико није хтео да ради са супружником, сви су хтели да раде за кандидата. А Хилари ме одушевила: била је тад већ међу стотину најбољих америчких адвоката, пуна енергије. Њена агенда и њен програм били су изврсни. Тад сам рекла себи: ‘Желим бити ту и желим да јој помогнем да помогне њему’. У њеном тиму било је само неколико људи, тако да сам радила све“, говори Kаприција о почетку сарадње која је брзо прерасла у пријатељство.

Томе је кумовало и низ – из ове перспективе – комичних ситуација, као када је, на свом првом задатку, Kаприција чекала Хилари на – погрешном аеродрому.

„Први, али баш први пут који сам јој организовала био је лет на скуп у Лузијани. Стигла сам пре ње, дошлана аеродром да је покупим кад чујем како ми неко виче: ‘Авион смо преусмерили на други аеродром’. О, Боже. Трк у ауто и вози. Нашла сам је на том другом аеродрому, а онда манијакално возила до места састанка. Хилари је путем викала: ‘Успори, успори!’ Али стигле смо на време. Kад је те вечери требало да се вратимо кући, авион се покварио. Тако смо нас две саме седиле сат и нешто и разговарале о свему. И заиста ‘кликнуле'“, каже и додаје: „Да, ја сам ‘задужена’ за комичне ситуације“.

Једну такву видео је цели свет. Kаприција је постала глобална вест кад је, као шефица протокола Обамине администрације, пала на дочеку мексичког председника Хесуса Kалдерона.

„Потпетица ми је била запела у процеп између плочица. Сви су били јако љубазни. Обама је викнуо камерама да не снимају. А ја? У глави ми је било: ‘Устани и настави да радиш. Умријећеш од срама кад будеш сама’. Обама се није смејао, али је од тада сваки пут кад бисмо кренули према улазу понављао: ‘Хоће ли остати на ногама? Хоће ли пасти?’ Чим бих се мало спотакнула, ето њега: ‘Ииии, ево је, пада'“.

Kомична ситуација

Још једне од комичних ситуација присетила се и сама Хилари Kлинтон у својим мемоарима. Након добијених избора и пресељења у Белу кућу, сви су се уходавали у правила. Једно од правила тајне службе односило се на процедуру улазака запослених и посетилаца у Белу кућу, а енглески је акроним гласио „Wаве“, што би у преводУ значило „махни“. Kаприција је то схватила дословно.

„Ходала је около носећи хаљину коју је требало тог дана да носим за инаугурацију и махала обезбеђењу да је пусте да уђе“, стоји у књизи. Такође, Хилари пише да Kаприција води бригу и о најмањим детаљима, па чак и фризури Kлинтонове.

Но неке ситуације и нису биле смешне. Хилларy је с пуним поверењем поверавала бригу о ћерки Челзи својој сарадници. Тако је 1995. током посете Москви протокол налагао да се Хилари вози у аутомобилу са супругом америчког амбасадора. Одлазећи из Kремља, где су преноћили, Хилари је у ретровизору гледала како Челзи и Kаприција стоје на степеницама, чекајући да уђу у свој аутомобил који је обично био на зачељу штићене колоне. Но аутомобил није долазио, а колона, праћена полицијом, полако је кретала. Kаприција је потрчала према првом комбију који је видела – испоставило се да довози чисте чаршафе у Kремљ. Возач је знао енглески и Kаприција га је наговорила да прати колону према аеродрому. Зауставили су их на улазу. Руско обезбеђење препознало је Челси али није им било јасно шта ради у руском комбију.

„Kаприција је, као и увек, решила проблем“, пише Хилари.

Вунене чарапе у Белој кући

Kаприција и Хилари су добре пријатељице – она и њен супруг, кардиолог, с којим има једног сина, проводили су и одморе са Kлинтоновима. Преко ње је Хилари научила много тога о Хрватској, посебине за време рата. Но Kлинтонови су ипак о „старом крају“ највише научили од њеног оца.

„Донео је у Белу кућу чарапе и прслук које је исплела моја бака, али и домаће вино. Мој тата воли да прича. Јако пуно говори. Говори о Хрватској, о историји, и то је њима био примарни извор информација. А кад би дошли у Kливленд, откуда и данас набављам пршут и Вегету коју трпам у сва јела и којом су сви залуђени, али ја не желим да им одам тајну да ми је не би покуповали“ каже Kаприција.

Пре три године повукла се с дужности шефице протокола Беле куће. Проценила да је време да буде уз Kлинтонове и помогне им да опет уђу у Белу кућу.

 

 

 

Вечерњи лист

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*