Хрватица пришла исламским фундамнеталистима – хтела да дигне у ваздух Ајфелов торањ

Малолетна Францускиња чији су родитељи пореклом са Балкана хтела да, заједно са момком, симбол Париза дигне у ваздух

0

ФРАНЦУСКИ специјалци осујетили су у последњем тренутку шеснаестогодишњу девојку, чији су родитељи пореклом Хрвати, да заједно са својим момком Французом, који је такође као и она прешао на ислам, старим 20 година, дигне у ваздух Ајфелову кулу!

Сара З. и Тома Соре свој пројекат атентата су довели у поодмаклу фазу, када је полиција одлучила да крене у акцију. У тренутку хапшења, већ су били припремили експлозивне појасеве. Против обоје је покренута оптужница за организовање терористичког напада.

Ухапшена девојка је рођена 2001. у Француској у париском региону. Њен отац је Хрват из Босне, католик, а мајка, Данијела, Францускиња, пореклом Хрватица. Када су јој се родитељи развели, Сара је најпре била додељена оцу, да би касније, с 10 година, прешла код мајке која се преселила у Монпеље. Сарина мајка се тамо удала, по трећи пут, сада за 15 година млађег Мароканца, муслимана. А Сара је почела да посећује исламске сајтове. Убрзо је променила веру и прешла у ислам, а њеним путем, „да јој учини задовољство“, кренула је и мајка Данијела!

Сара је преко интернета почела да учи арапски језик и прошлог лета упознала је Тому, шегрта за вариоца, који се спремао да крене у Сирију. Већ је био под присмотром полиције.

Избачен с посла, живео је неко време на степеништу и у подруму Сарине зграде. Хтели су да ступе у брак, али је имам из џамије у Монпељеу одбио да их венча, због тога што Сара још није имала ни 16 година.

Она је у јануару напустила школу, а почетком фебруара заједно с дечком је положила заклетву Исламској држави. Набавили су преко интернета нацрте Ајфелове куле и проучавали како да је динамитом дигну у ваздух. Ту „гвоздену стварчицу“ су сматрали ружном, иако је никада нису видели уживо.

Имали су и резервни план да, у случају неуспеха у Паризу, направе покољ на Позоришном тргу у Монпељеу.

Тома би, тако, погинуо као мученик, а она, као његова удовица, била дочекана раширених руку у Исламској држави.

Све је раскринкао Сарин отац, који их је пријавио полицији.

БЕЗ КОНТАКТА СА СПОЉНИМ СВЕТОМ

САРА З. се тренутно налази у специјализованој установи за младе делинквенте предвиђеној за „дерадикализацију“. Нема ни рачунар, ни телефон, ни интернет, нити било какав контакт са спољним светом у коме се раније налазила.

Г. Чворовић, Вечерње Новости

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*