Хрватска дијаспора би да кроји мапу БиХ

0

Хрватски светски конгрес, међународна невладина организација са седиштем у Њујорку, позвала је на формирање једне или више федералних јединица с хрватском већином у Босни и Херцеговини.

Овај НВО, који је кровна организација хрватске дијаспоре, као аргументе наводи да “РС већ постоји и без препрека проводи сепаратистичку меморандумску политику (САНУ) и функционише као засебна држава у држави”, пише Фактор.ба.

Наводе и да “Бошњаци својом унитарном политиком у ФБиХ, на свим могућим пољима друштвеног живота спречавају сваку конститутивност, равноправност и сувереност хрватског народа у БиХ”. Додају да се “бошњачки унитаризам и великосрпски сепаратизам међусобно хране и зависе јадан о другом” што, како наводе, “погодује процесима опаснима по опстанак хрватског народа и разорнима за будућност БиХ као државне заједнице”, пише Фактор.ба.

– Од политичких представника хрватског народа у БиХ (…) кроз разговоре са политичким представницима друга два народа и уз пуну подршку Републике Хрватске очекујемо да осигурају федерално уређење БиХ укључујући и формирање једне или више савезних јединица с хрватском већином, што ће свакако да зависи и о крајњем политичком договору изабраних политичких представника – наводе, између осталог, из Хрватског светског конгреса.

Бранилац „Хашке шесторке“

Иначе, Хрватски светски конгрес је као НВО основан ратне 1993. у Њујорку, а пет година касније постао је чланицом УН с консултативним статусом. Међу оснивачима су углавном били делови „хрватских исељеника“ који су после Другог светског рата као припадници усташке војске или њихови симпатизери напустили бившу Југославију. Бројне од њих пратила је и тадашња УДБА, пише Фактор.ба.

У руководству ове организације данас следи Жељко Рагуж, столачки историчар и “сива еминенција” тамошњег ХЏ БиХ, који је од октобра прошле године заступник дијаспоре у Сабору РХ.

Био је посалник у Парламенту ФБиХ, министар те допремијер ХНК. Данас води и Хрватски документациони центар Домовинског рата у БиХ, финансиран углавном средствима из буџета Хрватске, а сам понавља да му је главни циљ супротстављање сличним српским и бошњачким центрима, наводи Фактор.ба.

Фокус историјских истраживања овог правника су партизански злочини над Хрватима те “борба за истину” о првостепено осуђеној “Хашкој шесторци” – Јадранку Прлићу, Бруни Стојићу, Слободану Праљку, Бериславу Пушићу, Миливоју Петковићу и Валентину Ћорићу. У Хрватском светском конгресу обавља функцију “равнатеља (директора) домовинског седишта у БиХ”.

Швајцарска централа

У ужем руководству Хрватског светског конгреса је и херцеговачки фрањевац родом из Паочана код Читлука Шимун Шито Ћорић. Фра Шито је иначе универзитетски професор психологије са сталном адресом у Швицарској, а предавач је на више факултета Униврзитета у Мостару где га сматрају омиљеним професором. Објавио је и више романа, књига приповедака, песама, музичких ЦД-ова…

Он је са првостепено осуђеном “Хашком шесторком” у крвном сродству – фра Шимун Шито и Валентин Ћорић су рођена браћа. Портпарол је Хрватског светског конгреса, а био је једно време и његов председник. Овај НВО, иначе, највише активности проводи преко швајцарске централе у којој су, осим фра Шимуна и председник те организације Винко Сабљо. Сабљо је родом из села Поклечани код Посушја одакле је са школом “медицинске сестре” 1973. отишао за Швајцарску. Од 2000. до 2002. године, Сабљо је био секретар ХЏ РХ којег је тад водио Иво Санадер, а на ту функцију је дошао с места хрватског конзула саветника за економију и културу у Цириху.

Блиц

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*