ХРВАТСКА: Домољубне улице чисте од Срба

0

У месту Кистање у Хрватској, између Книна и Бенковца, током православног Ускрса догодила се серија пљачки српских кућа.

Према информацијама Документационо-информативног центра Веритас, у само неколико дана опљачкане су, а затим потпуно опустошене куће Руже Ардалић, Српкиње која живи и ради у Немачкој, али и куће њене покојне мајке Манде Мирчете. Њихова имовина се налази у делу Кистања познатом као Лалића Драга.

Председник Веритаса Саво Штрбац упозорава да се истоветан сценарио пљачки одиграо само недељу дана раније и у засеоку Мажибраде.

– Оно што је обележило последњи низ пљачки јесте да су куће отваране секирама и да је све оно што није могло да се опљачка уништено. Обновљена кућа је претворена у нову рушевину. Апсурд је да се све то дешава у градићу који је према попису из 1991. бројао 2.021 становника, од чега само девет Хрвата, а да је данас ситуација слична по броју становника, али је само педесетак преосталих Срба. Сви други су Хрвати са Косова, Јањевци – каже Штрбац.

x Сви затварају очи над чињеницом да је на мети искључиво српска имовина, вели председник Веритаса.

– Звучи невероватно, али у улицама Фрање Туђмана, Хрватских бранитеља и Старчевића готово да више нема ниједне целе српске куће. Призор у овим улицама изгледа као да је рат још у току. Нажалост, сви затварају очи над чињеницом да је пљачка српске имовине постала свакодневица – огорчено примећује Штрбац.

У Кистањама ништа боља ситуација није ни када је реч о фашистичким графитима који су већ уобичајен „декор“ по овом насељу. Према писању хрватске штампе, у јуну прошле године, уз усташке симболе по необновљеним или напуштеним кућама, гаражама и прозорским стаклима, осванули су и кукасти крстови, цртани чак по асфалту.

„У“ за антифашисте

Саво Штрбац каже да је споменик код улаза у Национални парк Крка један од ретких који је „преживео“ 1995. и војно-полицијску акцију „Олуја“ која је протерала Србе из овог краја.
– Према последњим подацима уништено је више од 3.000 споменика и табли из Другог светског рата. У центру Кистања је уништена табла на којој се налазио списак од више хиљада погинулих антифашиста и никада није враћена – наводи директор Веритаса.

x Саво Штрбац наводи пример споменика из Другог светског рата који је на самом улазу у Национални парк Крка, а већ пола године на њему је усташко „У“ које никоме не пада на памет да уклања.

– У Националном парку тврде да то није у њиховој надлежности, а у комуналним службама Кистања такође тврде да то није њихов посао. Слово „У“ тако дочекује и испраћа госте националног парка и никоме ништа – огорчено закључује Штрбац.

 

Вестионлајн

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*