Хрватска: Још један Србин оптужен за „ратне злочине“

0

Загреб-Против бившег припадника ЈНА, држављанина Србије поднета је кривична пријава због сумње да је 20. новембра 1991. године, у хангару на пољопривредном добру Овчара, учествовао у злостављању и убиствима заробљеника доведених из вуковарске болнице, и убио више особа, међу којима и једног Француза, објавио је МУП Хрватске.

У саопштењу се наводи да „постоји основана сумња да је 45-годишњак као припадник ЈНА учествовао у агресији на Републику Хрватску када је после окупације Вуковара починио ратни злочин против цивила и ратних заробљеника“.

Криминалистичком истрагом је утврђено да је осумњичени октобра 1991. године, после окупације вуковарске градске четврти Сајмиште, учествовао у одвођењу и убиству седам цивила, од којих се троје још воде као нестале особе.

Такође се сумња да је у послеподневним и вечерњим сатима 20. новембра 1991. године на Овчари учествовао у злостављању и убиствима заробљеника доведених из вуковарске болнице. Том приликом је убио више особа, међу којима и француског држављанина, чији посмртни остаци до данас нису пронађени.

С другим припадницима непријатељских јединица на локацији Грабово/Воргинац, удаљеној око километар од хангара, учествовао је у стрељању 200 заробљеника, а посмртни остаци 193 заробљеника су досад идентификовани, наводи МУП.

С обзиром да је осумњичени држављанин Србије недоступан, МУП истиче да ће полиција у сарадњи с надлежним телима у Хрватској и иностранству, „максимално појачати мере трагања“ да би он био приведен надлежним правосудним телима Хрватске.

 

 

Бета

 

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*