Хрватска министарка: Лицемерно да Србија критикује због Јасеновца, а рехабилитује Михаиловића

0

Министарка спољних и европских послова Хрватске Марија Пејчиновић Бурић оценила је данас да су лицемерне оптужбе на рачун Хрватске због Јасеновца које долазе од високих функционера Србије, земље која је рехабилитовала или има у поступку рехабилитације, како је навела, највећих злочинаце из Другог светског рата, Дражу Михајловића и Милана Недића.

„Немају кредибилитет да говоре о тим питањима… Манипулација и оваква реторика су већ виђене и оне су биле припрема великосрпске агресије Милошевићевог времена. Надамо се да ће Србија престати с оваквом реториком и да ће се окренути својој европској будућности у чему јој и ми можемо помоћи“, рекла је Пејчиновић Бурић.

Она је рекла да је важно изразити пијетет и осудити злочине свих репресивних режима на овим просторима.

„Управо због поштовања према жртвама сматрамо да ово питање не сме да буде дневно политичко питања, да не сме да буде коришћено у пропагандне сврхе и да су недопустиве манипулације жртвама“, рекла је хрватска министарка у изјави која је прослеђена медијима.

Према њеним речима, Хрватска промовише и чува истину о жртвама Јасеновца, а Јавна установа Спомен подручје Јасеновац је кључна за историјско и научно утврђивање истине о том логору.

„Чиста је лаж да је Хрватска на било који начин била консултована у вези организације изложбе у УН. О томе колико је изложба била кредибилна види се по томе што у њој није учествовао ни Израел ни УН које су се оградиле“, рекла је Марија Пејчиновић Бурић.

Бета

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*