Хрватска незадовољна пресудом Младићу: Криви су СВИ СРБИ И СРБИЈА!

0

Влада Хрватске оценила је да је примерена првостепена пресуда Ратку Младићу којом је осуђен на доживотну робију, али и изразила незадовљство што том пресудом није утврђено учешће и највиших функционера Србије у „свеобухватном удруженом злочиначком подухвату”.

„Изражавамо незадовољство закључцима Расправног већа у делу у којем није утврђено учешће и највиших државних функционера Србије у такозваном свеобухватном удруженом злочиначком подухвату, с обзиром да су у оптужници били наведени (Слободан Милошевић, Јовица Станишић, Френки Симатовић, Жељко Ражнатовић и Војислав Шешељ)”, саопштила је Влада Хрватске.

У саопштењу се наводи да је данашњом пресудом Младићу још једном потврђено да је у Сребреници почињен злочин геноцида.

Хрватска Влада подсећа да је Младић првостепено осуђен за учешће у четири удружена злочиначка подухвата, укључујући и удружени злочиначки подухват у БиХ с циљем да се босански Хрвати и Муслимани трајно уклоне с подручја на које су босански Срби полагали право, при чему су као учесници подухвата наведени и тадашњи највиши функционери Републике Српске.

Влада Хрватске је изразила и жаљење што Ратко Младић „није оптужен и осуђен и за бројна злодела почињена током агресије на Републику Хрватску”. Додаје се да је Хрватска у том предмету, преко својих надлежних тела, пружала помоћ тужилаштву Хашког трибунала и испуњавала његове захтеве.

Првостепено веће Хашког трибунала осудило је данас Младића на доживотну казну затвора за геноцид у Сребреници и за злочине против човечности у 15 босанских општина, који обухватају прогоне, истребљења, убиства, депортације и присилна премештања. Проглашен је кривим по свим тачкама оптужнице изузев прве која се односи на геноцид у шест општина у БиХ.

(Бета)

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*