Хрватска незадовољна због Дачићевих изјава о Јасеновцу

0

Министарство спољних и европских послова Хрватске упутило је ноту Aмбасади Србије у Загребу, којом изражава дубоко незадовољство због изјава првог потпредседника Владе и министра спољних послова Србије Ивице Дачића изречених у седишту УН 26. јануара приликом отварања изложбе „Јасеновац – право на незаборав“.

У ноти се истиче како су „изјаве министра Дачића у УН показале да Република Србија наставља са злоупотребом и манипулисањем жртвама Јасеновца у дневнополитичке сврхе“, јавља Хрватска радио-телевизија.

„Министарство спољних и европских послова упозорава да овакве неистините и увредљиве изјаве упућене према Републици Хрватској и њеним званичницима, доводе у сумњу искреност декларативних становишта Републике Србије о жељи за помирењем и изградњом добросуседских односа“, наводи се у ноти.

Ивица Дачић је у седишту УН, на отварању изложбе, рекао да се страхоте у Јасеновцу не смеју заборавити и да он мора остати један од најзначајнијих симбола страдања Срба, Јевреја, Рома, антифашиста Хрвата и других нација, симбол масовног и беспримерно суровог убијања.

Шеф српске дипломатије је позвао хрватског премијера Андреја Пленковића да оде у Јасеновац, поклони се сенима и јасно каже ко су жртве.

„Исто тако као што српски народ има довољно смелости, храбрости и морала да сагледа своје грешке у прошлости, да казни, ухапси и осуди оне који су вршили злочине над другим народима и сви други народи имају обавезу да не рехабилитују злочинце“, рекао је Дачић.

РТС

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*