Хрватска од Аустрије тражи “Миг 21” бивше ЈНА!?

Колегијум Министарства спољних послова разговарао је о повратку "мига 21" из Аустрије, авиона којим је пилот Рудолф Перешин у октобру 1991. године побегао из тадашње ЈНА, потврдио је након седнице владе министар Давор Иво Штир.

0

„О томе смо расправљали на колегијуму и сада очекујемо извештај, а након што извештај буде готов, обавестићемо о томе јавност“, рекао је хрватски министар спољних послова Давор Иво Штир.

То је био његов одговор на питање новинара шта је влада предузела да из Аустрије врати авион којим је побегао Перешин.

Да подсетимо, Рудолф Перешин је као пилот ЈНА, добио задатак да 25. октобра 1991. године врши ловачку заштиту повлачења ЈНА потенцијала из Словеније. Међутим, полетевши са бихаћког аеродрома, он је летелицу усмерио ка Аустрији и слетео на аеродром у Целовцу где се предао аустријским властима. Након неколико дана, Аустрија му је ускратила гостопримство и он се вратио у Хрватску и прикључио новоформираној хрватској војсци где је имао чин бригадног генерала. Погинуо је током борбених дејстава у операцији „Бљесак“, 2. маја 1995. године, када је његов МиГ-21 оборен ракетом Стрела 2М.

Авион РВ и ПВО ЈНА (МиГ-21, ев. број 26112) и данас се налази у Аустрији, а на њега парво полаже и Војска Србије, као наследник ЈНА.

Патриот

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*