Хрватска одблокирала отварање поглавља 26

0

Хрватски министар спољних послова Давор Иво Штир изјавио је да је Хрватска одблокирала отварање поглавља 26 у преговорима Србије са Европском унијом. Реагујући на деблокаду поглавља премијер Александар Вучић је рекао да је Србија много напредовала у протеклих седам дана.

Штир је на конференцији за новинаре рекао да је до одблокаде дошло јер су се стекли услови.

„Стекли су се услови да можемо подићи резерву око поглавља 26, а желим рећи да ћемо у оквиру поглавља 23 пратити испуњавање свих обавеза што се тиче националних мањина са нагласком на хрватску мањину“, рекао је Штир.

До одлуке Хрватске о деблокади поглавља 26 дошло је након што је у Београду потписан споразум, односно анекс тог споразума.

Споразум, који Штир поздравља, потписали су министар образовања и представници хрватске националне мањине.

Потписивању је, како преносе хрватски медији, присуствовао је и амбасадор Хрватске, ЕУ и Бугарске у Београду.

„Желим да кажем да на наш захтев повереник Хан ме је известио и дао објашњење која смо додатно затражили и јасно је у тим објашњењима да ће повереник лично бити ангажован у надгледању свих обавеза на подручју образовања мањина“, рекао је Штир.

Поглавље 26 требало је да буде отворено 12. децембра, али се група земаља чланица ЕУ, међу којима је најгласнија била Хрватска, није сагласила да до отварања поглавља дође.

 

 

Танјуг

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*