ХРВАТСКА: Поздрав „За дом спремни!“ ће бити легализован?

0

Комисија за суочавање са прошлошћу Хрватске препоручиће забрану усташких симбола, осим поздрава „За дом спремни!“, који ће остати у грбу ХОС-а, тврде портали, позивајући се на изворе из Комисије.

Историчар Драган Марковина оцјењује да би на тај начин усташоносталгичарима окупљеним око некадашњих бораца ХОС-а био допуштен наставак усташевања.

Петокрака неће бити забрањена због само једног разлога – својевремене пресуде Европског суда која је то изричито отклонила.

Не само уставно, Хрватска је одређена као правна насљедница Социјалистичке Републике Хрватске – налази се у границама које су одређене ЗАВНОХ-ом и АВНОЈ-ем.

„Хрватска је настала насупрот усташкој творевини, а партизанска антифашистичка борба којом је створена вођена је под петокраком.

„Никакве вербалне акробације, покушаји изједначавања социјалистичког периода и усташког колаборационизма и симболичко оживљавање Независне Државе Хрватске /НДХ/ не може промијенити ове чињенице“, истиче Марковина.

Он упозорава да је било какво симболичко позивање на традицију НДХ непријатељски усмјерено ка Хрватској.

Портали лијеве оријентације у Хрватској наводе да би препорука да усташки слоган „За дом спремни!“ остане у грбу ХОС-а значила, заправо, његову легализацију, јер ће је десничари искористити за масовну употребу тог поздрава.

 

 

 

 РТРС

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*